Вісім країн уклали угоду про освоєння Місяця: у списку бракує Росії та Китаю

Міжнародний договір зокрема регламентує видобуток корисних копалин
Вісім країн уклали угоду про освоєння Місяця: у списку бракує Росії та Китаю
15 Жовтня 2020, 00:01

Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Італія, Канада, Австралія, Японія, Об'єднані Арабські Емірати та Люксембург уклали міжнародну угоду про освоєння Місяця.

Про це повідомляють у NASA.

Країни уклали між собою “Угоди Артеміди”, міжнародний договір про освоєння Місяця, який регламентує зокрема видобуток корисних копалин.

Країни підписали договір онлайн в рамках Міжнародного конгресу астронавтів. Росія і Китай договір не підписували.

Угоду названо на честь американської місячної програми Artemis. Його проєкт запропонували США.

У США підкреслюють, що угоди засновані на положеннях Договору про космос, який був підписаний в 1967 році з ініціативи США, Великобританії і СРСР. Документ забороняв встановлювати суверенітет над будь-яким космічним тілом або його частиною. У NASA зазначають, що його формулювання розпливчасті і обмежують його реальне застосування. З цією метою, як повідомляють в агентстві, і був укладений новий договір.

Читайте також

Нова угода, зокрема, регламентує видобуток копалин на Місяці - за задумом NASA, країни, хоч і не мають права заявляти суверенітет над окремими ділянками Місяця, можуть добувати її ресурси. Документ дозволяє створювати бази з видобутку корисних копалин і “зони безпеки” навколо них для запобігання конфліктів з іншими країнами.

Голова NASA Джеймс Брайденстайн висловив надію, що Росія в майбутньому приєднається до угоди або, принаймні, буде слідувати принципам, які в ній викладені. глава Роскосмосу Дмитро Рогозін раніше критикував договір.

Нагадаємо, що американці запустили ракету Antares, яку розробляли спільно з українцями. Це практичний результат спільної українсько-американської роботи – за допомогою ракети-носія "Антарес" модуль "Сігнус" вчергове доправив важливий вантаж до Міжнародної космічної станції (МКС).