Висмикувати бойових офіцерів було нелогічно - нардеп Рахманін про зміни керівництва воєнкоматів

Після зміни керівництва у ТЦК та СП плани з виконання мобілізації подекуди виконуються на 10%, тоді як раніше було до 80%
Головне
Висмикувати бойових офіцерів було нелогічно - нардеп Рахманін про зміни керівництва воєнкоматів
Сергій Рахманін (фото: goloszmin.org)
26 Жовтня 2023, 10:32
читать на русском

Після кадрових змін керівництва обласних Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки темпи мобілізації в деяких регіонах суттєво знизились. Тому представники ТЦК змушені виконувати мобілізаційний план будь-якими способами, адже в результаті їх все одно покарають.

Про це розповів в інтерв’ю УП член комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Сергій Рахманін.

"Ми не раз і не два заслуховували представників ТЦК на засіданнях комітету. І от один із них абсолютно відверто сказав: "У мене є проблема. З одного боку, в мене є мобілізаційний план і якщо я його не виконаю, то отримаю по голові. З іншого боку, якщо я буду його виконувати будь-якими засобами, хапаючи людей на вулиці, я буду отримувати по голові за порушення інших законів. Я хоч так, хоч так отримаю по голові", – наголосив Рахманін.

Нардеп вважає, що золота середина з’явиться тоді, коли не тільки військкомат буде крайнім, а й коли всі виконуватимуть свої функції відповідно.

"Застосування фізичної сили щодо мобілізованих – це, на жаль, не новина і, як на мене, це припиниться не тоді, коли змінять керівників ТЦК або персонал, а коли з'являться десятки, сотні вироків задокументованих, і люди, які безпосередньо брали участь у фізичному насильстві щодо громадян України, отримають реальні терміни ув'язнення. Так що це питання до правоохоронних органів, чому вони посміхаються, а не складають протоколи. Це питання до суддів, чому вони не виносять відповідні рішення чи вироки. Це питання до органів досудового розслідування, чому вони не квапляться з цими розслідуваннями", – наголосив член комітету.

Як каже Рахманін, у тих регіонах, де мобілізаційний план виконувався на 80% зараз виконується на 10%.

"На якомусь етапі у нас були аутсайдерами з поповнення мобілізаційного ресурсу західні регіони й Одеська область. Там дуже складно було з мобілізацією (зокрема, через корупційний фактор): тобто, з одного боку, була певна частина людей, які мали можливість відкупитися, а з іншого боку план якось треба було виконувати і когось хапали на вулиці. А були регіони, де цей план виконувався на 80%, 90%, 95%. Зараз же, наприклад, є регіони, де раніше відсоток (мобілізації - ред.) був 80, а тепер – відсотків 10", – зазначив чоловік.

На думку нардепа, "висмикувати бойових офіцерів і ставити їх на чолі ТЦК" було нелогічно, адже вони не можуть швидко "вникнути" у суть справ, а так званий транзитний період може займати кілька місяців через ознайомлення з величезною нормативною базою роботи ТЦК.

"Ця людина прийшла, в неї нульовий рівень сприйняття корупції, але ви коли-небудь бачили нормативну базу, за якою працюють ТЦК? Це – море паперів! Йому три місяці знадобиться, щоб просто зрозуміти, як це працює!" – сказав Рахманін.

Нагадаємо, у Верховній Раді не виключають, що в Україні можуть посилити мобілізацію, якщо Росія мобілізує кількасот тисяч чоловіків у свою окупаційну армію.

Читайте також

1