Власниця компанії "Кінокіт" Юлія Дроздова, яка отримує мільйонні підряди від  державного телеканалу "Рада", була юридичною радницею бізнес-партнера Зеленського

Юлія Дроздова була юридичною радницею компанії Meylor Global LLP, яку контролює Тімур Міндіч.
Власниця компанії "Кінокіт" Юлія Дроздова, яка отримує мільйонні підряди від  державного телеканалу "Рада", була юридичною радницею бізнес-партнера Зеленського
8 Березня 2024, 16:43
читать на русском

Юлія Дроздова, власниця компанії "Кінокіт", яка отримує мільйонні підряди від  державного телеканалу "Рада", була юридичною радницею фірми Тімура Міндіча – колишнього бізнес-партнера Володимира Зеленського.

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info

За даними журналістів, компанія "Кінокіт" була створена у 2017 році. Участь у державних закупівлях почала брати у 2019-му, після приходу до влади команди Зеленського. Наприклад, саме цей продакшн займався технічним забезпеченням та трансляцією пресмарафону Володимира Зеленського у 2019 році та урочистостей до 30-ї річниці Незалежності України.

В кінці 2021 року "Кінокіт" отримав 9 мільйонів гривень від парламентського телеканалу "Рада" на розробку концепції та нові програми. В момент укладання цієї першої мільйонної угоди з парламентським телеканалом у "Кінокіта" змінилися засновники.

Власницею компанії стала Юлія Дроздова. Вона каже, що купила "Кінокіт". До того, як увійти в цей успішний бізнес, вона була юридичною радницею компанії Meylor Global LLP, яку контролює Тімур Міндіч.

Міндіч – кінопродюсер і бізнесмен, один із співвласників фірми "Квартал 95", співзасновником якої до президентства був і сам Зеленський. Саме на "Мерседесі" Міндіча під час передвиборчої кампанії їздив Зеленський та саме в квартирі Міндіча, як зафіксували журналісти програми "Схеми", президенту влаштовували сюрприз на день народження в розпал карантину у 2021-му.

Що передувало: У жовтні 2022 року стало відомо, що парламентський телеканал "Рада" посилено піарить представників Офісу президента. За таку послугу оточення ОП отримує десятки мільйонів гривень з державного бюджету. За наповнення контентом телеканалу відповідає компанія "Кінокіт", яку обрали для цієї мети в обхід системи "Прозорро" і заплатили їй 140 млн гривень за неповний 2022 рік.

За останні три роки компанія "Кінокіт" підписала угод з державним телеканалом "Рада" на понад 350 мільйонів гривень.

За даними ЗМІ, за час повномасштабного вторгнення ТОВ "Кінокіт" заробило 253 млн грн на каналі "Рада", виробляючи програми для телемарафону.

За відомостями аналітичної системи Youcontrol, засновницею та власницею "Кінокіту" є мешканка Одеси Юлія Дроздова. Також пані Дроздова є випускницею Української кіношколи, яку заснувала дружина ексзаступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка Альона Тимошенко.

У 2014 році перший власник "Кінокіта" Григорій Зінченко разом із Кирилом Тимошенком долучалися до зйомок інавгурації президента Петра Порошенка. Саме "Гудмедіа", яка спеціалізувалася на виробництві політичної реклами, тоді й транслювало цей офіційний захід.

Із 2017 року співпраця між ТОВ "Кінокіт" і  "Гудмедіа" стала тіснішою. За президентства Володимира Зеленського цей тандем засвітився в організації форуму "Україна 30", ініційованого главою держави.

Читайте також

1