Власник "Моршинської", "Альфабанку" і "Київстару" страхує вантажівки росгвардії - ЗМІ (відео)

Журналісти провели розслідування про бізнес російського олігарха Михайла Фрідмана з окупантами
Головне
Власник "Моршинської", "Альфабанку" і "Київстару" страхує вантажівки росгвардії - ЗМІ (відео)
Михайло Фрідман, фото з відкритих джерел
2 Травня 2023, 19:25
читать на русском

Компанія російського олігарха Михайла Фрідмана, який досі має бізнес в Україні та не перебуває під санкціями, страхує вантажівки "Росгвардії", які перебувають на тимчасово окупованих територіях України. Застраховані вантажівки окупантів, зокрема, перебувають на території захопленої Запорізької АЕС.

Про це повідомила керівниця та ведуча програми журналістських розслідувань "Схеми" Наталія Седлецька.

"Це – вантажівки різних підрозділів Росгвардії, які вторглись до України та підтримують окупаційний режим на українських землях. Вони застраховані російською страховою компанією "Альфастрахование". Ця компанія належить олігарху Михайлу Фрідману, який досі має низку крупних бізнесів в Україні", - розповіла вона.

За даними журналістського розслідування, "Росгвардія" – один з найбільших клієнтів компанії Фрідмана в Росії. За 5 років вони уклали держконтрактів на 280 мільйонів рублів.  Компанія олігарха продовжила страхувати службовий транспорт росгвардійців і після початку вторгнення РФ до України.

"Вже під час великої війни Росгвардія страхувалась у Фрідмана цілими регіонами, на десятки мільйонів рублів кожен. Ми наводимо численні докази (фото/відео), як саме цей транспорт задіяний у війні проти України", - наголосила журналістка.

Седлецька також зауважила, що олігарх Михайло Фрідман усіляко не погоджується із запровадженням санкцій проти нього та намагається утримати свій бізнес в Україні.

"Влада досі не ініціювала конфіскацію його українських активів за процедурою, законодавчо запровадженою ще рік тому. (Йому належить Київстар, Моршинська, АльфаБанк, який просто змінив назву на банк Sense, сервіс Helsi.Me)", - зазначила вона.

"Схеми" також з’ясували, що Фрідман широко залучений до співпраці як з військовими та силовиками РФ, які беруть участь у війні проти України, так і з великим підсанкційним підприємством, яке забезпечує російських військових формою та харчуванням.

Нагадаємо, у травні в Україні заарештували активи на понад 12,4 млрд гривень російського мільярдера Михайла Фрідмана в "Альфа-банку".

Читайте також

1