В ООН дійшли висновків, що в Україні скоїли воєнні злочини

Члени комісії відвідали 27 міст в Україні
Головне
В ООН дійшли висновків, що в Україні скоїли воєнні злочини
ООН (Фото: Reuters)
23 Вересня 2022, 17:46
читать на русском

Незалежна міжнародна комісія ООН дійшла висновку, що в Україні були скоєні воєнні злочини.

Про це йшлося в заяві голови комісії Еріка Моуза.

Таким чином Комісія ООН розглядала події, які відбулися протягом лютого-березня в Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях. Зокрема, члени комісії відвідали 27 населених пунктів та опитали понад 150 потерпілих і свідків.

Ми провели огляд місць руйнувань та поховань, місць затримання та тортур, а також огляд залишків зброї та ознайомилися з великою кількістю документів та звітів. Комісія зустрілася із представниками органів державної влади, міжнародних організацій, громадянського суспільства та інших відповідних сторін. На основі доказів, зібраних Комісією, ми дійшли висновку, що на території України було скоєно воєнні злочини, - сказав Ерік Моуз.

Він зазначив, що РФ використовувала в Україні вибухову зброю широкого радіуса ураження у містах та селах.

Ми на власні очі побачили спричинені вибуховою зброєю руйнування житлових будівель та інфраструктури, включаючи школи та лікарні. У Харкові вибуховою зброєю було знищено цілі райони міста, - пояснив він.

За його словами, комісія розслідує й інші злочини РФ, зокрема, страти (у 16 населених пунктах), тортури, жорстоке поводження, сексуальне насильство та злочини проти дітей (зґвалтування, тортури, незаконне позбавлення волі).

Додали, що комісія планує почали розслідувати випадки примусової депортації людей та прискореного усиновлення дітей.

Нагадаємо, правоохоронці встановили понад п'ять тисяч російських військових, які вчиняли воєнні злочини на території Київської області.

Читайте також

1