Воєнний стан в Україні продовжать до середини лютого-2024

Президент готує до подання в Раду відповідних законопроєктів
Головне
Воєнний стан в Україні продовжать до середини лютого-2024
Війна в Україні
2 Листопада 2023, 17:38
читать на русском

З початком повномасштабного вторгнення в Україні запроваджено воєнний стан і загальну мобілізацію. Наразі вони діють до 15 листопада, але цей правовий режим може бути продовжений. З'явилася інформація, що в Україні дію цього правового режиму хочуть знову продовжити уже вдев'яте.

Народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк повідомляє, що найближчими днями президент Володимир Зеленський внесе до парламенту закони про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації. Голосування щодо цього заплановане на наступний тиждень.

За його словами, скоріш за все, це "буде продовження з 15 листопада 2023 року до середини лютого 2024. Тобто знову на 90 днів".

Чому запроваджується воєнний стан

Воєнний стан в Україні ввели через повномасштабну збройну агресію Росії. Це особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

Що передбачає загальна мобілізація

Загальна мобілізація ‒ це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил, який проводиться одночасно на всій території України.

У цей період мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років (переважно чоловіки), які можуть виконувати військовий обов’язок.

У першу чергу комплектування бойових військових частин проводиться за рахунок резервістів, колишніх учасників АТО і ООС, з поступовим нарощуванням чисельності підрозділів за рахунок військовослужбовців та військовозобов’язаних, які проходили службу.

Мобілізованих, які не проходили військової служби на першому етапі направляють для здійснення фахової підготовки до навчальних центрів. Після завершення якої, вони вибувають для комплектування підрозділів, що ведуть бойові дії.

Нагадаємо, у Верховній Раді не виключають, що в Україні можуть посилити мобілізацію, якщо Росія мобілізує кількасот тисяч чоловіків у свою окупаційну армію.

Читайте також

1