Воєнний стан в Україні продовжать ще на місяць: Зеленський вніс законопроєкт в Раду

Також в Україні буде продовжено мобілізацію
Головне
Воєнний стан в Україні продовжать ще на місяць: Зеленський вніс законопроєкт в Раду
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
18 Травня 2022, 13:36
читать на русском

Президент Володимир Зеленський ще на місяць пропонує подовжити в Україні воєнний стан, термін якого спливає 25 травня.

Відповідний законопроєкт №7389 про затвердження Указу президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" зареєстровано у Верховній Раді 18 травня.

Документ є ініціативою президента Зеленського. Тексту документу поки немає.

Також у Раді сьогодні зареєстровано законопроєкт №7390 про затвердження Указу президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації".

Текст документу відсутній, тому наразі невідомо, о якої дати триватиме загальна мобілізація.

Довідково: воєнний стан - особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, обумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Воєнний стан в Україні або в окремих її місцевостях вводиться указом президента України, який підлягає затвердженню Верховною Радою України протягом двох днів з моменту звернення президента.

Пропозиції щодо введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях президентові України подає Рада національної безпеки і оборони України.

Які обмеження прав громадян і бізнесу передбачені під час воєнного стану:

На територіях, де введено воєнний стан, військове командування разом з органами державної влади та місцевого самоврядування можуть вводити такі тимчасові заходи:

  • Запроваджувати трудову повинність для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення.
  • Використовувати потужності та трудові ресурси підприємств, установ і організацій всіх форм власності для потреб оборони, змінювати режим їх роботи, проводити інші зміни виробничої діяльності, а також умов праці відповідно до законодавства про працю.
  • Примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, вилучати майно державних підприємств, державних господарських об'єднань для потреб держави в умовах правового режиму воєнного стану в установленому законом порядку і видавати про це відповідні документи встановленого зразка.
  • Запроваджувати комендантську годину (заборону перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень), а також встановлювати спеціальний режим світломаскування.
  • Встановлювати особливий режим в'їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.
  • Перевіряти документи в осіб, а в разі потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян, за винятком обмежень, встановлених Конституцією України.
  • Забороняти проведення мирних зібрань, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів.
  • Встановлювати заборону або обмеження на вибір місця перебування або місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан.
  • Регулювати роботу підприємств телекомунікацій, поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, телерадіоцентрів та інших підприємств, установ, організацій і установ культури і засобів масової інформації.
  • У разі порушення вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану вилучати у підприємств, установ і організацій всіх форм власності, окремих громадян телекомунікаційне обладнання, телевізійну, відео- і аудіоапаратуру, комп'ютери, а також в разі необхідності інші технічні засоби зв'язку.
  • Забороняти торгівлю зброєю, сильнодіючими хімічними і отруйними речовинами, а також алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі.
  • Встановлювати особливий режим в сфері виробництва і реалізації лікарських засобів, які мають в своєму складі наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, інші сильнодіючі речовини.
  • Вилучати у підприємств, установ і організацій навчальну та бойову техніку, вибухові, радіоактивні речовини і матеріали, сильнодіючі хімічні та отруйні речовини.
  • Забороняти громадянам, які перебувають на військовому чи спеціальному обліку в Міністерстві оборони України, Службі безпеки України або Служби зовнішньої розвідки України, міняти місце проживання.
  • Встановлювати для фізичних і юридичних осіб військово-квартирну повинність з розквартирування військовослужбовців.

Нагадаємо, після російського вторгнення в Україні було оголошено про введення воєнного стану на всій території країни. Також президент підписав указ про загальну мобілізацію.

У березні президент Володимир Зеленський підписав указ, яким продовжив дію воєнного стану на 30 діб - до 25 квітня. У квітні глава держава подовжив воєнний стан до 25 травня.