Волонтерка: голова МОЗ вводить українців в оману

На думку волонтерки, відповідати за провалену боротьбу з COVID-19 мають очільники МОЗ, які працювали протягом періоду пандемії
Ексклюзив
Волонтерка: голова МОЗ вводить українців в оману
Фото: Парламент.UA

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповідаючи про ситуацію з пандемією коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні вводить громадян в оману.

Про це заявила волонтерка, голова правління громадської організації "Ініціатива Е+" Валентина Варава.

Я не можу оцінювати його фаховість не будучи фахівцем, можу тільки говорити про ці очевидні речі, які є в лікарнях, про які ми знаємо і про які міністр не говорить суспільству. Це недонесення інформації правдивої, це введення в оману, - сказала волонтерка.

Читайте також

Зокрема, за її словами, у світі до статистики не потрапляють “ковідні” ліжка без кисню.

Ліжко без кисню - це не є “ковідні” ліжка. Ліжка без медсестер, лікарів, анестезіолога - це не “ковідні” ліжка. А кадрова проблема величезна. Коли він говорить про забезпеченість та готовність, треба говорити про те, що кадрів для того, щоб за людьми доглядати - немає. Про це Степанов не говорить, - підкреслила Варава.

Волонтерка зауважила, що в питанні пандемії та готовності України до неї є три реальності.

Є реальність міністерства, це красива картинка в якій все добре, є певні проблеми, але, в принципі ми готові. Є реалії лікарень в яких тотально не вистачає кисню, де справді вибирати кому давати кисень, коли в лікарню неможливо влаштувати людину для того, щоб надати їй допомогу, якщо в неї низька сатурація, - пояснила Варава.

Третя реальність, за її словами, люди, які не розуміють серйозності всього, що відбувається.

Більше про ситуацію в МОЗ і медицині читайте в інтерв'ю Валентиною Варавою

На думку волонтерки, відповідати за провалену боротьбу з COVID-19 мають очільники МОЗ, які працювали протягом періоду пандемії.

Що стосується “ковідного” фонду - це рішення Кабміну, підписані Денисом Шмигалем. Кабмін фактично формалізував це рішення. Безкарність це одна з причин чому в нас нічого не відбувається, - додала Варава.

Нагадаємо, станом на 1 грудня в Україні зафіксовано 12 498 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Зокрема, захворіли 586 дітей та 646 медпрацівників. Понад 220 людей померли.