ВООЗ близька до оголошення закінчення пандемії коронавірусу

Захворюваність та смертність від covid-19 постійно зменшується
ВООЗ близька до оголошення закінчення пандемії коронавірусу
Коронавірус (фото: Pinterest)
26 Квітня 2023, 19:54
читать на русском

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) нібито близька до того, щоб оголосити про закінчення пандемії коронавірусу. Оскільки після низки мутацій він вже не становить такої небезпеки.

Про це заявив вірусолог, президента Італійської агенції з ліків (Aifa) Джорджо Палу в інтерв'ю Corriere della Sera.

"Потрібно оголосити кінець пандемії. Я вважаю, що Всесвітня організація охорони здоров’я близька до цього, але затримка пов’язана із залишком обережності", - заявив Палу.

Він зазначив, що циркулюючий штам "Арктур" часто стає причиною застуди та кон'юнктивіту у дітей.

"Він має дуже короткий інкубаційний період, два дні порівняно з початковими 7-8, що прискорює його передачу, але при цьому вірус зупиняється у верхніх дихальних шляхах, не проникаючи в легені, завдяки чому захворювання протікає у легкій чи безсимптомній формі", - розповів Палу.

За словами вірусолога, необхідність вакцинуватися зберігається лише для груп ризику, у тому числі людей похилого віку.

"Чекаємо на офіційний сигнал про закінчення (пандемії COVID-19 - ред.). Звичайно, ми живемо в контексті, який з вірусологічного погляду, безперечно, є постпандемічним. Дані про смертність, захворюваність, італійські та міжнародні госпіталізації, які постійно знижуються, також говорять про це", - додав Палу.

Нагадаємо, учені попереджають, що незабаром світ охопить новий варіант коронавірусу, відомий, як Арктур або ХВВ.1.16. На сьогодні Арктур, підваріант Омікрона, вважається найбільш заразним штамом.

Читайте також