ВООЗ засудила багаті країни за створення запасів вакцин проти ковід-19

У бідних країнах вакциновано менш як 5% населення
ВООЗ засудила багаті країни за створення запасів вакцин проти ковід-19
Вакцинація (Фото: pixabaycom)
8 Вересня 2021, 10:41
читать на русском

У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) стурбовані глобальною нерівністю у вакцинації. Коли деякі країни створили великі запаси COVID-вакцин, інші - не мають препаратів.

Таку думку висловили провідні епідеміологи ВООЗ під час прямої онлайн-трансляції, передає CNBC.

ВООЗ засудила багаті країни за створення запасів вакцини від коронавірусу, а також засобів захисту і ліків. В організації заявили, що це лише "підживлює"спалахи COVID-19 по всьому світу.

Зазначається, що багаті країни нещодавно почали пропонувати третю, бустерну, дозу вакцини. При цьому у бідних країнах процес імунізації від коронавірусу застопорився.

Це не просто нечесно, не просто аморально, це продовжує пандемію... і в результаті люди продовжують вмирати,- зазначила експерт ВООЗ з COVID-19 Марія Ван Керкхове.

Ще у серпні ВООЗ закликала зупинити проведення додаткових щеплень від коронавірусу хоча б на два місяці, а надлишками вакцини поділитись з бідним країнам. Організація дала дедлайн до грудня. Тоді в усьому світі має бути вакциновано 40% населення.

Так, у США вже 53% населення вакциновано повністю, а 1,3 млн осіб отримали ще й третю дозу. В ЄС повністю вакциновані 57% населення. Додаткове щеплення роблять у Франції та Великій Британії. В той час, як в Африці повністю вакциновані лише 3% населення.

З риторикою все добре - вона про те, щоб ділитися, про справедливість. Але в реальності, коли доходить до справи, ці продукти доступні, вони накопичуються в країнах, їх не поширюють", - висловився директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майк Райан.

Нагадаємо, що у Всесвітній організації охорони здоров'я закликають готуватись до нової пандемії цієї осені.

Читайте також