Вперше у світі у США людині пересадили свиняче серце

Це був єдиний шанс на життя для 57-річного пацієнта Девіда Беннета
Вперше у світі у США людині пересадили свиняче серце
Пересадка людині свинячого серця (Фото: Reuters)
11 Січня 2022, 22:18
читать на русском

Американські хірурги провели першу в світі експериментальну операцію, в ході якої пацієнту пересадили генетично модифіковане серце свині.

Про це пише ВВС.

За словами хірургів, операцію, яка тривала сім годин, зробили Беннету три дні тому, і зараз його стан залишається хорошим. Хірург Бартлі Гріффіт зазначив, що зараз лікарі "діють з усією обережністю" і уважно стежать за станом пацієнта.

Для мене вибір був між смертю і цією пересадкою, - сказав 57-річний Беннет напередодні операції. - Я розумію, що моя доля абсолютно невідома, але для мене це останній шанс.

Разом з тим, Беннет сподівається, що тепер зможе продовжувати звичайне життя. До операції він протягом шести тижнів був прикутий до лікарняного ліжка через смертельне серцеве захворювання. Його виживання забезпечувалося тільки завдяки медичній апаратурі.

Син Беннета сказав, що зараз їхня сім'я "опинилася в невідомості".

Він розуміє, наскільки велике значення того, що було зроблено, усвідомлює, яке це велике досягнення, - сказав він про свого батька.

Фото: Reuters

Фахівці з Медичного центру Університету Меріленда отримали від влади спеціальний дозвіл на операцію, пояснивши, що без неї пацієнт помре. Чи увінчається пересадка успіхом, досі остаточно неясно.

Для хірургів операція стала результатом багаторічних досліджень. Вони сподіваються, що їхній успіх допоможе порятунку життів безлічі людей по всьому світу. У своїй заяві університет Меріленда цитує хірурга Бартлі Гріффіта, за словами якого операція покликана "наблизити вирішення кризи з нестачею донорських органів".

Нагадаємо, торік у вересні у Львові медики вперше в Україні зробили трансплантацію серця 13-річному хлопчикові.

Читайте також

1