Вперше за 311 років: В Україну привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика

Вона прибуде до Дня Незалежності
Вперше за 311 років: В Україну привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика
Конституція Пилипа Орлика фото: адміністрація президента
21 Травня 2021, 22:05
читать на русском

Оригінал конституції Пилипа Орлика вперше за 311 років привезуть в Україну до Дня Незалежності.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Facebook.

Я обіцяв сюрприз і тепер це вже не секрет: вперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до Української держави. Ми повертаємо Україні Україну. Присутність оригіналу Конституції вже у незалежній державі – це ще один крок відновлення нашої історичної тяглості від часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки і донині, – написав він.

За його словами, МЗС звернулося до Швеції з проханням "надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика (1710) для її тимчасового експонування в Україні в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності".

Нам пропонували копію, але ми хотіли лише оригінал, який ніколи не був в Україні. І тому я особливо вдячний Швеції за вияв справжньої солідарності з Україною та взаємної готовності надалі розвивати тисячолітні зв’язки між нашими народами, – сказав він.

Нагадаємо, що Конституція Пилипа Орлика - це конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом, який визначав права і обов'язки усіх членів війська.

Читайте також

1