ВРП відсторонила від здійснення правосуддя колишнього голову Верховного Суду Князєва

Всеволода Князєва відсторонили до 6 квітня 2024 року
ВРП відсторонила від здійснення правосуддя колишнього голову Верховного Суду Князєва
Князєв Всеволод (фото: supreme.court.gov.ua)
6 Лютого 2024, 17:46
читать на русском

6 лютого 2024 року за клопотанням керівника САП Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя у зв’язку із притягненням до кримінальної відповідальності колишнього голову Верховного Суду, підозрюваного в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі (ч. 4 ст. 368 КК України).

Про це повідомляє пресслужба

Строк відсторонення – до 06.04.2024, в межах строку досудового розслідування.

Нагадаємо, 30.01.2024 слідчий суддя ВАКС за клопотанням прокурора САП продовжив дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою колишньому Голові Верховного Суду. Разом з тим, суд зменшив указаному підозрюваному розмір застави з 20 млн грн до 18,168 млн грн.

31.01.2024 колишнього голову Верховного Суду звільнено з-під варти під заставу розміром 18,168 млн грн.

Зважаючи на те, що за особу внесено заставу, САП звернулась до ВРП з клопотанням про відсторонення його від здійснення правосуддя.

Як відомо, Князєв сидів під вартою із травня 2023 року. Спершу йому призначили заставу 107 млн грн, але після цього зменшували 7 разів.

15 травня 2023 року проходили обшуки у 18 суддів Верховного суду, окрім Князєва, який того дня було затримано. За інформацією, у частини суддів під час обшуку знайшли вдома готівку у великих розмірах у різних валютах.

Того ж дня у НАБУ повідомили, що правоохоронці викрили корупційну схему, у якій брало участь керівництво Верховного суду. Зокрема, на хабарі у 2,7 млн доларів спіймали голову Верховного суду України Всеволода Князєва.

На пленуму Верховного суду було підтримано дострокове припинення повноважень Князєва. Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВС Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду. Рішення підтримали 140 суддів Верховного суду, двоє - проголосували проти.

Однак Князєв і надалі матиме статус судді - повністю звільнити його з судової системи може лише Вища рада правосуддя.

17 травня ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву та його спільнику - адвокату повідомили про підозру.

НАБУ оголосило про завершення досудового розслідування у справі Князєва. Ексголову ВСУ звинувачують у нібито отриманні хабаря в розмірі 2.7 млн доларів, хоч вказаної суми детективам відшукати так і не вдалося.

За підсумками досудового розслідування, САП поки що немає доказів причетності й інших суддів Верховного суду до злочинної діяльності.

Колишній очільник ВСУ Князєв вважає справу проти себе політично мотивованою з метою перерозподілу впливу у судовій системі та дискредитації ВСУ.

Читайте також

1