Вступ України до ЄС: Європарламент ухвалив резолюцію

ЄС працюватиме над наданням Україні статусу кандидата
Головне
Вступ України до ЄС: Європарламент ухвалив резолюцію
Прапор України Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua
1 Березня 2022, 19:08
читать на русском

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав інституції Європейського союзу працювати над тим, щоб надати Україні статусу країни-кандидата, визнавши таким чином європейську перспективу України.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, документ під назвою "Російська агресія проти України" було проголосовано у вівторок у рамках позачергового засідання ЄП, скликаного через російську агресію проти України.

Проголосувало 676 парламентаріїв, з них "за" - 637, "проти" - 13, утрималося - 26.

У документі зазначається, що ЄП закликає інститути ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата в ЄС відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз та на основі заслуг, а тим часом продовжувати працювати над її інтеграцією в єдиний ринок ЄС відповідно до Угоди про асоціацію.

Нагадаємо, 23 лютого президент України Володимир Зеленський підписав із президентами Польщі Анджеєм Дудою та Литви Гітанасом Наусєдою заяву про підтримку надання Україні статусу країни-кандидата у члени Європейського Союзу.

27 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що вважає Україну однією з країн Європи і хоче бачити її у ЄС.

28 лютого президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна звертається до Європейського Союзу щодо невідкладного приєднання до ЄС за новою спеціальною процедурою.

1 березня президент Зеленський виступив перед депутатами Європейського парламенту та розповів про наслідки російської війни в Україні. Після цього Європейський парламент ухвалив заявку України на вступ до Європейського Союзу та розпочав спеціальну процедуру вступу.

1