Яйця по 9, картопля по 12: міноборони оприлюднило закупівельні ціни на продукти для військових

Вартість послуги добового харчування становить від 137,04 до 144,06 грн (раніше була 145,80 грн)
Головне
Яйця по 9, картопля по 12: міноборони оприлюднило закупівельні ціни на продукти для військових
28 Лютого 2023, 13:25
читать на русском

Міноборони відкрило дані про вартість закупівлі харчування для ЗСУ та ціни на продукцію в каталозі для постачальників.

Про це йдеться в офіційній заяві пресслужби Міноборони України.

Для дотримання прозорості закупок та доступу до інформації та публікації  звітів щодо закупок послуг з організації харчування ЗСУ (комплекс послуг, що включає послугу забезпечення комплектами продуктів та послугу щодо забезпечення харчуванням (одиниця виміру - послуга) за Каталогом продуктів харчування особового складу та штатних тварин військових частин, установ та військових навчальних закладів Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах), які зареєстровані в Державному казначействі, та по яких здійснюються поставки в 2023 році, пресслужба МОУ інформує: вартість послуги з забезпечення харчування склала від 137,04 грн до 144,06 грн. Зниження цін було зумовлене зменшенням термінів контрактів, що позбавило постачальників враховувати інфляцію та інші ризики, - йдеться в повідомленні.

Зокрема. із приведених в додатку до повідомлення документів слідує, що нині:

  • Ціна яєць як першого, так і вищого ґатунку становить 8-9 гривень,
  • макаронних виробів – коливається від 35,70 до 42,30 грн за кілограм,
  • ціна за кілограм картоплі свіжої коливається від 12,60 до 17,70 грн,
  • куряче стегно коштує від 90,96 до 108 грн за кілограм.

Ціни на продукти, які закуповує постачальник, враховують логістику.

Тобто, Міноборони закуповує не продукти зі списку, а послугу з організації харчування військової частини, яка, окрім самих продуктів, охоплює: приймання, зберігання, переміщення, освіження запасів продовольства, видача продуктів харчування, їх облік, приготування страв у стаціонарних та польових умовах, забезпечення технічних засобів приготування їжі паливом, підтримання обʼєктів продовольчої служби (їдалень, складів), обладнання та майна в належному стані та їх технічне обслуговування, відшкодування комунальних витрат та інші заходи, згідно з заявками командирів військових частин у визначених в заявках місцях. Всі ці витрати закладено у вартість, які безпосередньо лягають на плечі кожного з постачальників без будь-яких інших доплат за логістику тощо, - заявили в Міноборони.

Зміна термінів дії угод та зміна цінових показників були здійснені після детальних консультацій з комітетами Верховної Ради України та відповідними центральними органами виконавчої влади, як крок для забезпечення безперебійного процесу харчування ЗСУ.

Нагадаємо, раніше ЗМІ з посиланням на угоду Міноборони повідомило, що міністерство закуповує ходові харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж вони коштують в магазині. Йдеться про харчування у військових частинах, які знаходяться далеко від лінії зіткнення. Особливо в угоді виділялися яйця за ціною 17 грн за штуку. Це стало причиною низки гучних корупційних скандалів у Міноборони та відставки заступників міністра Резнікова.

Читайте також

1