Як навчатимуться учні та студенти в Харкові: відповідь ОВА

Частина закладів освіти в області зруйновані рашистами
Як навчатимуться учні та студенти в Харкові: відповідь ОВА
30 Липня 2022, 08:18
читать на русском

Остаточне рішення, як саме та у якому форматі буде проходити навчальний процес, буде вирішено ближче до 1 вересня.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Він наголосив, що пріоритетом при підготовці до нового навчального року є безпека дітей.

Виходячи в першу чергу від характеру бойових дій і наявних на той момент ризиків та загроз для життя і здоров'я дітей. Ми не маємо жодного права наражати наших дітей на небезпеку, - підкреслив Синєгубов.

За його словами, зараз триває аудит приміщень шкіл на наявність там укриттів та роботи з облаштування цих укриттів.

Очільник області зазначив, що станом на зараз з 715 загальноосвітніх шкіл області, вже 17 повністю зруйновані обстрілами російських окупантів, 200 приміщень пошкоджені, а укриття, що відповідають вимогам безпеки, наявні лише в 64 школах.

Але головна потенційна небезпека для наших дітей навіть не в тому, що в багатьох школах ще під час проєктування не були передбачені укриття, а в дуже короткому часі підльоту ракет, випущених з території РФ. Ракета, запущена в напрямку Харкова з передмість Бєлгорода, досягає обласного центру за 30-40 секунд, - звернув увагу Синєгубов.

За словами очільника області, всі ці аспекти стосуються і вищої, і професійної освіти.

"Із 24 вишів, що працюють в Харківській області, приміщення 21-го пошкоджене внаслідок обстрілів. Останнім часом ворог цілком свідомо гатить саме по закладах освіти. Судячи з усього, це один зі способів для нього тероризувати мирне населення та посіяти в нашому суспільстві страх і паніку. Але окупантам це не вдасться, а ми в будь-якому разі забезпечимо можливість для наших дітей отримувати освіту, - зазначив Синєгубов.

Діти, які виїхали за межі області, можуть перейти навчатися в інші місцеві школи.

Такий перехід зараз спростили. Дитину зобов'язані взяти на навчання навіть, якщо через війну втрачені усі документи, щоденники, табеля, атестати тощо. Для того, аби дитину прийняли навчатися, потрібна лише заява батьків, а усі необхідні документи будуть оформлюватися уже в новій школі під час навчання, - пояснив він.

Детальніше про перспективи навчання в умовах війни читайте в нашому матеріалі: Новий шкільний навчальний рік: між бажанням учитися і безпекою.

1