Як отримати готівку на деокупованих територіях, якщо банки ще не працюють: поради від Мінсоцу

Гривні можна зняти з карток в аптеках, маркетах, на АЗС та на пошті
Головне
Як отримати готівку на деокупованих територіях, якщо банки ще не працюють: поради від Мінсоцу
Гроші, гривні
23 Вересня 2022, 15:33
читать на русском

Міністерство соціальної політики роз'яснило мешканцям деокупованих територій, як їм зняти гривні, якщо у населених пунктах не відновлено роботу банкоматів.

У відомстві зазначили, що українцям, які проживали на тимчасово окупованих територіях України, проводжували виплачувати пенсії, чи державну соціальну допомогу зарахуванням на платіжні банківські картки.

Всі громадяни деокупованих територій, які мають право на такі виплати, можуть скористатися кількома інструментами, щоб зняти пенсійні виплати зі своїх рахунків:

Зняти готівку з картки прямо на касі супермаркету, аптеки, АЗС під час оплати покупки.

Така послуга, зокрема, доступна в торгівельних мережах та на АЗС. Щоб отримати готівку на касі торгової точки, необхідно оплатити товар банківською картою та повідомити касира про бажання зняти готівку. Підтвердження такої операції на касі супроводжується введенням PIN-коду банківської картки.

Також можна скористатися сервісами "Укрпошти":  перерахування коштів з картки для отримання готівки у відділенні Укрпошти або з доставкою за адресою проживання за допомогою послуги "З картки додому".

При виборі послуги з картки додому, листоноша принесе переказ за вказаною адресою та передасть безпосередньо в руки отримувача протягом двох робочих днів. Для отримання переказу отримувачу необхідно лише пред’явити листоноші власний паспорт.

Зняття коштів через POS-термінали у відділеннях "Укрпошти": тримачі платіжних карток, зокрема платіжних засобів з підтримкою технології NFC (годинник, кільце, смартфон) VISA, Mastercard та ПРОСТІР мають можливість отримувати готівкові кошти у поштових відділеннях Укрпошти через POS-термінали Укрпошти. За одну операцію можна зняти від 50 до 15 000 гривень. Комісія Укрпошти за видачу коштів через власні POS-термінали - 2% (окрім працівників пошти). Щоб підтвердити операцію зняття готівки, потрібно ввести PIN-код.

Перелік відділень поштового зв’язку "Укрпошта", в яких є видача готівки через POS-термінали, можна переглянути за посиланням.

Що робити у разі втрати картки:

  • звернутися на гарячу лінію банку щодо її блокування;
  • звернутися до найближчого відділення уповноваженого банку для її поновлення – переважно банки можуть відновити картку одразу в день звернення;
  • при зверненні на гарячу лінію банку дізнатись шляхи її відновлення – деякі банки надають послугу відновлення і доставки картки додому;
  • у більшості банків є можливість перевипустити картку без візиту до відділення через електронний кабінет клієнта на офіційному вебсайті або в мобільному додатку банку – випускається електронна картка, якою можна користуватись для безготівкових розрахунків.

Нагадаємо, під час воєнного стану в Україні уряд визначив додаткові можливості для отримання пенсій або грошової допомоги на деокупованих територіях та в громадах, що перебувають в районах бойових дій.

1