Як отримати грошову допомогу у разі загибелі або інвалідності волонтерів на війні

Цієї весни порядок виплат змінився
Як отримати грошову допомогу у разі загибелі або інвалідності волонтерів на війні
Волонтери, війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
23 Серпня 2023, 22:52
читать на русском

Волонтери з перших днів війни, яку розпочала РФ проти України, стали потужною силою, яка допомагає і військовим, і цивільним. Часто вони гинуть або отримують серйозні поранення.

Юристка чат-боту "Юридичний порадник для ВПО" Ольга Луців розповіла про порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера.

За її словами з квітня діють оновлені порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера, які настали в результаті надання волонтерської допомоги в районах, де відбуваються заходи з забезпечення оборони України від збройної агресії РФ.

До 11.04.2023 р. допомога призначалася:

  • волонтерам, які постраждали під час надання волонтерської допомоги цивільним громадянам;
  • волонтерам, які постраждали під час надання волонтерської допомоги військовим;
  • членам сімей, батькам, утриманцям волонтера у разі його смерті (загибелі), тобто йдеться про одного з подружжя, батьків, дітей до 18 років, а також неповнолітніх або непрацездатних осіб, які хоча і не були членами сім’ї, проте перебували на утриманні загиблого волонтера.

До змін була обмежена територія дії нормативного акту претендувати на допомогу могли лише волонтери та їх близькі, якщо волонтер постраждав в Луганській чи Донецькій областях.

З 11.04.2023 р. право на таку допомогу мають:

  • волонтери, які постраждали під час надання волонтерської допомоги військовим;
  • члени сімей, батьки, утриманці волонтера у разі його смерті (загибелі).
  • Тепер територія застосування нормативного акту не обмежується Луганською, Донецькою областями, проте із категорії осіб, які можуть претендувати на допомогу, виключено волонтерів, які постраждали при допомозі цивільним.

Звернутися з заявою за одноразовою грошовою допомогою потрібно до міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера, утвореної Мінветеранів:

  • особисто (або через законного представника);
  • направити поштою (рекомендованим листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) за адресою: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12;
  • через ЦНАП (в цьому випадку потрібно уточняти в кожному конкретному ЦНАПі чи надається ними така послуга).

Нагадаємо, для українських громадян, які вимушено переїхали до інших країн, запустили застосунок I’m Ukrainian. Так, за його допомогою українці можуть знаходити необхідні послуги, варіанти для освіти або працевлаштування, а також корисні освітні курси.

Читайте також

1