Як отримати компенсацію по догляду за людьми похилого віку: пояснення фахівців

Розмір виплати залежить від доходів і розраховується індивідуально для кожного одержувача
Як отримати компенсацію по догляду за людьми похилого віку: пояснення фахівців
Пенсіонери Фото Andrea Piacquadio pexels.com
4 Березня 2023, 11:19
читать на русском

Особи, які доглядають за родичами похилого віку можуть отримати грошову компенсацію.

Про це пише видання "На пенсії".

Щомісячна виплата з догляду за маломобільними людьми похилого віку призначається згідно з Постановою Кабінету Міністрів "Деякі питання призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі" № 859 від 23 вересня 2020 року.

Останні зміни до цього документа було внесено у травні минулого року. Тепер головна вимога до людини, яка надає послуги на непрофесійній основі, – вона має бути родичем того, хто потребує догляду. При цьому обидва повинні проживати на одній житлоплощі, бути пов’язані спільним побутом і мати взаємні права та обов’язки. І, звичайно, проблеми зі здоров’ям мають бути підтверджені медичними висновками.

Нині для отримання компенсації з догляду необхідно підготувати такий пакет документів:

  • заяву про згоду надавати соціальні послуги;
  • заяву про згоду їх одержувати;
  • паспорти заявника і того, хто потребує соціальних послуг (подається при подачі заяви);
  • ідентифікаційні коди;
  • декларацію про доходи і майновий стан (заповнену на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за попередні 6 місяців);
  • довідку до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (для осіб з інвалідністю);
  • висновок лікарської комісії медичного закладу про необхідність в догляді за літніми громадянами внаслідок когнітивних порушень (для хворих з таким діагнозом);
  • висновок лікарської комісії медичного закладу про необхідність у догляді за невиліковно хворими особами, якщо вони через порушення функцій організму не можуть обслуговувати себе і самостійно пересуватися.

Щодо розміру компенсації, то вона розраховується як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу з розрахунку на місяць, встановленим на 1 січня поточного року (з 1 січня 2023 року – 2589 гривень), і середньомісячним сукупним доходом особи, яка надає соціальні послуги (дохід враховується за останні шість місяців).

Середньомісячний дохід особи, яка надає соціальні послуги, обчислюється шляхом поділу середньомісячного сукупного доходу її сім’ї на кількість членів сім’ї. Тобто розмір виплати залежить від доходів і розраховується індивідуально для кожного одержувача.

Нагадаємо, пенсіонери можуть отримати довідку про доходи в "Дії". Як це зробити, читайте за посиланням.

Читайте також

1