Як отримати надбавку пенсіонерам, які мають неповнолітніх дітей

Для призначення надбавки необхідно подати до органу ПФУ заяву та пакет документів
Як отримати надбавку пенсіонерам, які мають неповнолітніх дітей
Гроші, купюри (фото: Парламент.Ua)
10 Листопада 2022, 17:36
читать на русском

Законодавством України передбачено, що пенсіонерам, які не працюють і мають на своєму утриманні дітей до 18 років, до пенсії виплачується надбавка на кожного утриманця у розмірі 150 грн – до пенсій за віком, за інвалідністю та за вислугу років, призначених відповідно до законів України "Про пенсійне забезпечення" та "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Для призначення такої надбавки пенсіонеру необхідно звернутися із заявою до відділення Пенсійного фонду України за місцем отримання пенсії та надати документи, що засвідчують особу, родинні стосунки та вік утриманця, що підтверджують перебування його на утриманні заявника.

Документами, що підтверджують, що особа не працює, є: трудова книжка, індивідуальні відомості про застраховану особу, що надаються відділом персоніфікованого обліку за відповідною формою відповідно до Положення, та відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця за наявними в органі, що призначає пенсію за даними.

Також для призначення даної надбавки необхідно подати до органу ПФУ відповідну заяву та певний пакет документів, що складається з:

  • паспорта пенсіонера;
  • документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • трудової книжки пенсіонера;
  • свідоцтва про народження дитини, яка перебуває на утриманні пенсіонера;
  • довідки уповноважених органів з місця проживання про перебування на утриманні або спільне проживання із заявником.

Після надходження заяви та за наявності документів, необхідних для призначення, перерахунку пенсії, орган, який призначає пенсію, не пізніше 10 днів, розглядає подані документи та приймає відповідне рішення про призначення, перерахунок пенсії.

Нарахування та виплата цього виду надбавки здійснюється доти, доки дитині чи дітям, які перебувають на утриманні, не виповниться 18 років.

Пенсіонери, які на своєму утриманні мають дітей віком до 18 років та отримують відповідну надбавку до пенсії, обов’язково повинні своєчасно повідомляти управління Пенсійного фонду України за місцем знаходження на обліку про факт працевлаштування або провадження підприємницької діяльності. У разі прийняття на роботу або реєстрації фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності, виплата пенсіонеру зазначеної надбавки припиняється

Нагадаємо, якщо людина зникла безвісти, у членів її сім’ї з’являється право на отримання пенсії через місяць після внесення відповідної інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Читайте також