Як отримати пенсію за померлого родича, якщо немає свідоцтва про смерть: консультація Пенсійного фонду

У випадках відсутності свідоцтва про смерть, людина визнається померлою через суд
Важливо
Як отримати пенсію за померлого родича, якщо немає свідоцтва про смерть: консультація Пенсійного фонду
6 Жовтня 2022, 09:08
читать на русском

Чи може дружина отримати частину пенсії загиблого (після 24 лютого 2022 року)  чоловіка, якщо немає свідоцтва про його смерть через те, що в зруйнованих росіянами регіонах не функціонують органи влади, не працює похоронна служба, часто родичі навіть не знають де похована людина? Куди звертатися? - з такими запитаннями люди нині часто звертаються до органів соціального захисту.

У Пенсійному фонді пояснили, як повинні діяти люди у таких важких випадках.

Відповідно до статті 52 закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" сума пенсії, що належала пенсіонерові, який помер, виплачується членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті. У тому числі сума пенсії виплачується непрацездатним членам сім’ї (зазначено у частині другій статті 36 цього закону), які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

У разі відсутності медичного висновку щодо причини смерті чи відсутності медичної довідки, в якій констатується факт смерті та неможливості надання даних документів до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для проведення державної реєстрації смерті, справа про встановлення юридичного факту смерті особи вирішується в судовому порядку (наказ Міністерства юстиції України «Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні» від 18.10.2000 № 52/5, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.10.2000 за № 719/4940).

Члени сім’ї повинні звернутися за виплатою суми пенсії загиблого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, тобто після того, як спадкоємцем подано заяву про прийняття спадщини до державної нотаріальної контори.  У разі звернення кількох членів сім’ї, які мають право на отримання суми пенсії, належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.У разі відсутності членів сім’ї, зазначених у частині першій статті 52 закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", або у разі незвернення ними за виплатою вказаної суми в установлений частиною другою цієї статті строк, сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Нагадаємо, що у Пенсійному фонді України розповіли, в яких випадках українцям, що виїхали на постійне місце проживання за кордон, виплачуватимуть пенсію.

Читайте також

1