Як отримати рецепти на ліки у віддалених селах: пояснення МОЗ

Електронний рецепт можна отримати дистанційно
Як отримати рецепти на ліки у віддалених селах: пояснення МОЗ
Ліки
1 Травня 2023, 15:07
читать на русском

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України розповіли, як отримати рецепт на ліки, якщо ви проживаєте у віддаленій місцевості, де немає доступу до лікаря.

Про порядок отримання рецептів у селах пише пресслужба МОЗ.

Лікарські засоби для сільських жителів стануть доступнішими. Уряд працює над ухваленням відповідних рішень", – ідеться в повідомленні.

За інформацією відомства, очікується спрощення вимог до відкриття аптек у сільській місцевості та запровадження механізму із запуску мобільних аптечних пунктів, які працюватимуть у сільській місцевості, де аптечні заклади відсутні.

А поки що електронний рецепт можна отримати дистанційно. Іншими словами, якщо сільський житель має хронічне захворювання і потребує постійного прийому необхідних препаратів, лікар з іншого населеного пункту за попередньою домовленістю може виписати йому повторний рецепт на ліки дистанційно.

Для цього слід проговорити таку можливість із лікарем, а в разі потреби – зв’язатися з ним в узгодженому форматі. Ви отримаєте смс із номером рецепта та кодом його погашення, який потрібно повідомити фармацевту в аптеці.

Якщо ж немає можливості отримати електронний рецепт, паперовий рецепт на потрібні ліки може виписати фельдшер місцевого ФАПу.

Нагадаємо, на період дії воєнного стану у разі відсутності технічної можливості виписати електронний рецепт на лікарські засоби у рамках урядової програми реімбурсації "Доступні ліки", рецепт може бути виписаний в паперовій формі відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених відповідним наказом МОЗ.

При відпуску ліків за паперовим рецептом аптечний заклад обліковує його у паперовій формі та включає до зведеного звіту. Звіт подається до Національної служби здоров’я України 1 та 14 числа кожного місяця.

Читайте також

1