Як отримати субсидію на зимовий період: покрокова інструкція

Цього року розмір субсидії на комунальні послуги складатиме до 1,8 тисячі гривень
Як отримати субсидію на зимовий період: покрокова інструкція
Субсидії (Фото: Наш репортер)
27 Листопада 2022, 10:19
читать на русском

Можливість отримання субсидії залежить від загального доходу сім'ї та розміру житлової площі. Для того, щоб зрозуміти, чи можете ви отримати субсидію, можна скористатися спеціальною формулою. Вона також визначає об'єм отримуваних коштів.

Як визначається розмір субсидії

Розмір субсидії визначається різницею між соціальними нормативами плати за комунальні послуги та обов'язковим платежем. Останній розраховується за таким алгоритмом:

  • середньомісячний сукупний дохід домогосподарства ділиться на кількість членів сім'ї;
  • дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2022 року складав 2393 гривні)
  • отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 0,15 – таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу;
  • після цього розраховується розмір обов’язкового платежу: попередня цифра множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.
  • Від соціальної норми комунальних платежів (2335,90 гривні) віднімається обов'язковий платіж
  • Якщо за вашими розрахунками виходить додатне число, це і буде розмір субсидії.

Як отримати призначення субсидії

Щоб оформити допомогу потрібно подати заяву про призначення та надання житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням житлової субсидії. Наразі документи приймає Мінсоцполітики, а з 1 грудня заяви розглядатиме Пенсійний фонд.

За потреби можуть бути також додані:

  • договір наймання (оренди) житла (за наявності),
  • довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня в ДФС, ПФУ)
  • інші документи, які необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби), наприклад, документами, що підтверджують непроживання особи за місцем реєстрації. Такими документами можуть бути: довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні, договори оренди житла в іншому місті тощо.

Варто зазначити, що якщо домогосподарство одержувало субсидію і впродовж року нічого не змінилося, то знову звертатися до уповноважених органів не потрібно. Виплату перепризначать автоматично.

Нагадаємо, щоб отримувати субсидії під час опалювального сезону, українцям потрібно вчасно подати заявку. Якщо в терміни не вкластися, допомогу призначать не від початку сезону.

Читайте також

1