Як отримати тимчасовий захист в Іспанії: пояснення фахівців

Іспанія – одна з держав, що активно приймає українців. Скористатися допомогою можна до березня 2025 року.
Як отримати тимчасовий захист в Іспанії: пояснення фахівців
Іспанія
26 Лютого 2024, 21:56
читать на русском

Процедура отримання тимчасового захисту в Іспанії – справа не з важких, але існує декілька важливих нюансів. Наприклад, які документи доведеться оформити, аби залишитися тут на довгострокове проживання.

Про це у новому матеріалі розповідає міжнародний сервіс з переказу коштів TransferGo.

Тимчасовий захист для українців в Іспанії

Як повідомляє Євростат, лише за останні 3 місяці Іспанія прийняла ще 2 255 українців, увійшовши у трійку країн, котрі наростили рівень надання тимчасового захисту. Зацікавлення державою зумовлене гарантіями, які вона надає, а також наявністю відносно недорого житла.

Важливо й те, що Іспанія надає тимчасовий захист як українцям, які змушені покинути Україну, так і тим, хто перебував на території країни до 24 лютого 2022 року та тепер не може повернутися додому. Також він поширюється на громадян третіх країн і осіб без громадянства, які легально проживали в Україні на підставі дійсного дозволу і не можуть повернутися до своєї країни.

Тимчасовий захист надає:

  • право на проживання в Іспанії,
  • можливість працевлаштування,
  • доступ до освіти,
  • медичне обслуговування залежно від потреб осіб (зокрема хронічні хвороби, онкологію тощо),
  • соціальні послуги.

Такий захист в Іспанії надається на 1 рік (з можливістю продовження до 3-х років). Наразі Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для біженців з України до 4 березня 2025 року. До слова, наявні захисти будуть продовжені автоматично.

Зауважимо, всю інформацію про процедуру отримання тимчасового захисту в Іспанії можна отримати на сайті Міністерства інклюзії, соціального забезпечення та міграції Іспанії за посиланням.

Як українцям оформити захист

Заяву про надання тимчасового захисту громадяни України можуть подати до уповноважених Центрів прийому переселенців або до відділків Національної поліції по всій території Іспанії.

З собою необхідно мати:

  • біометричний паспорт для поїздок за кордон;
  • свідоцтво про народження дитини, якщо захист оформлюється на дитину;
  • адресу проживання в Іспанії.

На місці особі видається квитанція про подачу заяви про надання тимчасового захисту та присвоюється NIE – ідентифікаційний номер іноземця. Він необхідний для здійснення всіх видів економічних операцій, відкриття рахунку в банку, оформлення іпотеки та офіційного працевлаштування.

Управління у справах біженців Міністерства внутрішніх справ розглядає заяву про надання тимчасового захисту протягом 24 годин. Рішення про результати розгляду заяви повідомляється заявнику в електронному вигляді, поштою або видається на руки у відділку Національної поліції чи офісі у справах іноземців.

При цьому в наданні тимчасового захисту може бути відмовлено:

  • за результатами перевірки даних про судимість,
  • якщо заявник становить загрозу для національної безпеки країни.

Попри всі переваги, які пропонує Іспанія, слід зауважити, що з вересня 2023 року тут припинені виплати матеріальної допомоги для українців із тимчасовим захистом. Тож перш ніж приймати рішення про переїзд, слід подбати про роботу. Щоб збільшити шанси, можна стати на облік біржі праці, а також користуватися місцевими платформами і агрегаторами, де представлені актуальні вакансії.

Читайте також