Як працюватимуть банки під час блекаутів: пояснення НБУ

Банки планують встановити банкомати та термінали в Пунктах незламності
Головне
Як працюватимуть банки під час блекаутів: пояснення НБУ
Банкомат Фото: Roberto Hund з Pexels
25 Листопада 2022, 10:20
читать на русском

Національний банк України опублікував перелік банків, які працюватимуть у разі тривалої відсутності електроенергії. Відповідні банки позначені на спецмапі.

В НБУ заявили, що в переліку чергові відділення банків. Сам перелік постійно уточнюється та оновлюється.

"Інші банки теж відкривають чергові відділення, які працюють під час відсутності електропостачання, детальну інформацію про них ви зможете дізнатися в контакт-центрах і на офіційних сайтах банків", — додали в НБУ.

Крім того, у пунктах незламності планують встановити банківські термінали.

Про це пише видання Forbes.

"Звісно, краще мати із собою трохи готівки, але панікувати точно приводів немає", — прокоментував інформацію голова Національного банку Андрій Пишний.

Він розповів, що найбільші українські банки здатні забезпечити роботу принаймні 35% мережі відділень навіть у критичних ситуаціях. Крім того, банки переглянули протоколи, щоб інкасація банкоматів відбувалася швидше, "Ощад" і "Приват" уже запровадили "національний роумінг" — однакові тарифи для усіх карток, незалежно від того, чий ви клієнт", — розповідає голова НБУ. Також ведеться діалог з мережами АЗС, щоб у них теж була опція зняття готівки на касах.

Крім цього, розглядається ідея створити "національну мережу" на тисячу відділень різних банків, забезпечених резервними джерелами енергопостачання та водою, яка буде доступна для використання всіма системно важливими банками та працівниками НБУ.

Нагадаємо, у зв'язку з черговою ракетною атакою по Україні та масовим знеструмленням по всій країні розгортаються "пункти незламності". Ці пункти позиціонуються як острівці безпеки у разі аварійних відключень електроенергії, коли не можна відновити подачу світла протягом кількох годин. Вони працюють цілодобово та безкоштовно.  Адреси пунктів можна знайти на спеціальному сайті nezlamnist.gov.ua. Для зручності є поле для пошуку "пунктів незламності" за конкретною адресою.

Читайте також

1