Як правильно вживати антибіотики: поради лікаря

Ці препарати не можна приймати без призначення лікаря.
Як правильно вживати антибіотики: поради лікаря
Антибіотики, ліки (фото з відкритих джерел)
9 Березня 2024, 20:54
читать на русском

В Україні, починаючи з 1 серпня 2022 року, придбати антибіотики в аптеках можна лише за електронним рецептом. Резистентність або стійкість до протимікробних препаратів виникає, коли бактерії, віруси, грибки і паразити більше не реагують на антибіотики.

Фахівці Національної служби здоров'я України (НСЗУ) розповіли українцям, чому необхідно відповідально ставитися до вживання антибіотиків та як це робити.

Правила відповідального вживання антибіотиків

Якщо виникає необхідність у прийомі протимікробних препаратів, то важливо дотримуватися таких правил:

Ніколи не використовувати антибіотики при вірусних інфекціях, оскільки ці препарати безпорадні в боротьбі з ними. Антибіотики діють лише на бактерії.

Не займатися самолікуванням. Тільки лікар може чітко визначити, коли варто приймати антибіотики та які саме.

Не переривати курс антибіотиків самостійно. І ніколи не використовувати самовільно антибіотики з пачки, яка залишилася після курсу лікування. Не можна ділитися цими ліками з іншими, радити їх приймати.

Вакцинуватися, стежити за гігієною рук, триматися якомога далі від хворих людей. Це і профілактика захворювань, і можливість зменшити кількість використання антибіотиків.

Негайно звертатися до лікаря, якщо прописані антибіотики не полегшують симптоми хвороби. Можливо, необхідно підібрати інший препарат.

У НСЗУ підкреслили, що коли справа дійшла до антибіотиків, і загалом — у питаннях, що стосуються здоров’я, не потрібно слухати людей без медичної експертизи.

"Якщо ви хворієте, зверніться по медичну допомогу, бо призначати антибіотики — справа лікаря", – йдеться у повідомленні.

Раніше вчені помітили, що навіть у людей, які останнім часом не вживали антибіотики, але живуть у країнах з високим рівнем споживання цих препаратів, штами збудників відрізняються більшою антибіотикорезистентністю, ніж у країнах з низьким рівнем використання антибіотиків.

Читайте також

1