Як правильно пити ліки та чого не можна робити під час прийому препаратів

Категорично заборонено вживати рецептурні препарати без призначення лікаря
Як правильно пити ліки та чого не можна робити під час прийому препаратів
Ліки, таблетки Фото: Pexels
9 Березня 2023, 22:52
читать на русском

Рецепт, що виписує лікар, чітко регламентує схему приймання ліків. Він враховує індивідуальні особливості організму пацієнта. Тому є кілька правил вживання ліків, яких необхідно дотримуватися.

Не можна самовільно зменшувати або змінювати дозування препаратів, що призначив вам лікар, навіть якщо самопочуття покращилося. Особливо небезпечно це робити у разі приймання антибіотиків. Це загрожує антибіотикорезистентністю: бактерії пристосовуються, і наступного разу цей антибіотик вам не допоможе.

Категорично не можна вживати алкоголь одночасно з прийманням ліків. Практика показує, що за такого поєднання виникають найбільші ускладнення.

Не вживайте ліки, в яких вийшов термін придатності. Найменше "зло" від цього – неефективне лікування, у гіршому ж випадку ви причините непоправну шкоду власному здоров’ю.

Не вживайте одночасно декілька лікувальних препаратів, якщо їх необхідно приймати окремо. Навіть нешкідливі для організму ліки у разі одночасного приймання дадуть велике навантаження на шлунок і печінку.

І найголовніше – не можна вживати рецептурні препарати без рецепта лікаря! Лише медичний спеціаліст може підібрати коректну активну речовину, тривалість лікування, частоту та режим приймання, дозування, яке є ефективним та водночас безпечним, визначати, чи сумісні між собою препарати, які ви вживаєте, та запобігати можливим негативним наслідкам.

Нагадаємо, днями до програми реімбурсації лікарських засобів включили 21 найменування препаратів для пацієнтів, яким були зроблені трансплантації. Підтримувальну медикаментозну терапію пацієнту після трансплантації підбиратимуть у трансплантаційному центрі. Якщо ж пацієнт вже має підібрану терапію (через 6-12 місяців після трансплантації), він має звернутися до трансплант-координатора з випискою або призначенням лікарських засобів.

Читайте також