Як відкрити ФОП в Україні та які документи потрібні в 2022 році: інструкція

Це можна зробити онлайн та традиційним способом, у податковій
Важливо
Як відкрити ФОП в Україні та які документи потрібні в 2022 році: інструкція
Приватний підприємець Фото: Pexels
31 Січня 2022, 14:21
читать на русском

В Україні зареєструватися фізичними особами-підприємцями можна не лише у податкові, але й через інтернет. Але охочим відкрити ФОП потрібно пам'ятати кілька нюансів перед реєстрацією на приватного підприємця.

Як відкрити ФОП онлайн та що для цього потрібно, пише "24 канал. Бізнес".

Що потрібно знати перед реєстрацією в інтернеті

Охочим стати ФОП треба пам'ятати кілька важливих деталей:

  1. Для реєстрації ФОП онлайн потрібно обрати КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності) — для означення виду (чи видів) діяльності, яким ФОП і буде займатися. Список усіх КВЕДів є на офіційному сайті.
  2. Щоб зареєструвати ФОП, потрібно мати електронний цифровий підпис (ЕЦП) для онлайн-заяви.

Реєстрація ФОП за допомогою "Дії"

Реєстрація ФОПа у "Дії" - відносно новий і поки найшвидший спосіб відкрити індивідуального підприємця (ІП) в Україні. На це піде близько 10 хвилин. Дія дозволяє створити ФОП онлайн – без реєстрації у податковій.

Покрокова інструкція відкриття ФОПа у "Дії":

  1. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.
  2. Заповніть форму на відкриття ФОП онлайн.
  3. Заповнену заяву на реєстрацію приватного підприємництва в Україні автоматично надішлють до реєстратора за місцем вашої реєстрації або за місцем реєстрації, що вказано в довідці переселенця.
  4. Статус заяви можна перевірити у кабінеті громадянина. Повідомлення про реєстрацію ФОП чи відмову також з'явиться у кабінеті – його надішлють електронною поштою.
  5. Витяг з реєстру в кабінеті громадянина можна отримати тоді, як тільки запис про відкриття ІП в Україні з'явиться в Єдиному державному реєстрі.

Якщо ви обрали спрощену форму оподаткування, заяву на перехід до спрощеної системи буде також автоматично надіслано до податкового органу за місцем вашої реєстрації або за місцем реєстрації, яке вказано в довідці переселенця.

Якщо обрали загальну систему оподаткування, то можете також подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість (ПДВ).

Крім того, кожен ПП є платником податку – звичайного для тих, хто обрав стандартну систему реєстрації ФОП, та єдиного податку, який передбачений для ФОПів, які обрали спрощену форму.

Важливо, що витяг має юридичну силу – його можна видрукувати й користуватися як будь-яким іншим документом. Свідоцтво про реєстрацію ФОПів вже не потрібно – Верховна Рада скасувала цей документ для приватних підприємців та юридичних осіб.

Які документи потрібні, щоб відкрити ФОП

Відкрити ФОП можна лише за допомогою електронного підпису у додатку "Дія". Послуга є безплатною, тому за реєстрацію ФОПа у Дії платити не потрібно.

Зазначимо, що з 1 січня 2021 року книгу обліку доходів ФОПу у податковій реєструвати не потрібно. Замість книги обліку тепер буде типова форма, яку можна буде вести онлайн.
Скільки коштує оформити ФОП у Дії

Як відкрити ФОП офлайн

Не хоче онлайн, завжди можна прийти в податкову особисто. Для цього потрібно звернутися до державного реєстратора за місцем проживання з паспортом та ідентифікаційним кодом, надати копії цих документів.

У держреєстратора потрібно буде заповнити реєстраційну картку, тобто форму 10. При цьому необхідно бути уважним при заповненні КВЕДів — якщо помилитесь, вас зареєструють (щоправда, ризикуєте замість, наприклад, надання послуг підписати на сільське господарство). А виправити цю помилку можна буде тільки шляхом перереєстрації.

Подати документи держреєстратору також можна спеціалістом або через представника ФОП (оформивши на нього попередньо нотаріально посвідчену довіреність).

Якщо все правильно і без помилок, то вас повинні внести до до державного реєстру протягом трьох робочих днів з моменту подання документації. За це ви отримаєте відповідну виписку. Якщо ви надсилали документи листом, то і виписку отримаєте поштою.

Щоб отримати свідоцтво ФОП, необхідні документи треба додати до підрозділу податкової інспекції:

  • копію паспорта та ідентифікаційного коду;
  • заяву щодо застосування єдиного податку;
  • отриману вами раніше виписку з єдиного державного реєстру;
  • книгу обліку доходів;
  • заяву на ім'я начальника податкової інспекції або за Ф. 5-ОПП.

Нагадаємо, що в Україні значна частина громадян отримує досить скромну пенсію, навіть при наявності значного трудового стажу. Експерт пояснила, чому це може відбуватися, і на що слід звернути увагу під час підготовки до пенсії.

Читайте також