Як вивезти дитину в іншу країну під час війни: правила перетину кордону

Дитина повинна мати документи та перетинати кордон у супроводі родича
Як вивезти дитину в іншу країну під час війни: правила перетину кордону
Біженці Фото: https://t.me/mvs_ukraine/9172
6 Липня 2022, 15:07
читать на русском

Поки в Україні тривають бойові дії, дедалі більше батьків вирішують виїхати з дітьми за кордон. Розповідаємо, як це зробити з дитиною до 16 років.

Про порядок вивозу дітей за кордон розповіли на порталі "Дія".

Дитину можуть супроводжувати: матір, батько, бабуся чи дідусь, повнолітні брати чи сестри, мачуха чи вітчим або ж людина, яку для цього уповноважили батьки.

Якщо дитина виїжджає з родичами, то підійде будь-який документ, що підтверджує сімейні зв’язки супроводжуючої особи з дитиною. Це може бути свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо.

Якщо дитину супроводжують не родичі, то знадобиться нотаріально посвідчена згода одного з батьків. Завірити такий документ можна в органах опіки та піклування органів місцевого самоврядування.

Якщо ви втратили документи, то деякі країни можуть пропустити вас із дитиною і без документів. Проте радимо не ризикувати та перевіряти інформацію на сайті Міністерства закордонних справ країни, до якої прямуєте.

Нагадаємо, у звʼязку із війною Росії проти України українські громадяни можуть звертатися за міжнародним захистом в ЄС. Окрім відомого статусу біженця актуальним став ще один інструмент – "тимчасовий захист".

Також Парламент.ua зібрав історії українських біженців, які обрали порятунок своїх дітей там, куди наразі не сягає російська агресія.: Куди втікають українці від війни, яку розпочала Росія, і як їх зустрічають по той бік кордону.

Читайте також

1