Як враховують стаж і зарплату при перерахунку пенсії: пояснення фахівців

Додаткових довідок приносити до Пенсійного фонду не потрібно
Важливо
Як враховують стаж і зарплату при перерахунку пенсії: пояснення фахівців
Пенсія (Фото: pexels)
17 Жовтня 2022, 11:11
читать на русском

При призначенні українцю пенсії, які зросли з 1 жовтня, в обов'язковому порядку враховують усю зарплату за періоди з 1 липня 2000 року до моменту призначення таких виплат.

Про те, як враховують зарплату та стаж при призначенні та перерахунку пенсії, розповів незалежний консультант Сергій Коробкін на сайті "На пенсії".

При призначенні пенсії в обов'язковому порядку враховують усю заробітну плату за періоди з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. Водночас довідки про зарплату за періоди роботи після 2000 року приносити до Пенсійного фонду не потрібно. Ці дані надходять до Пенсійного фонду автоматично з державного реєстру застрахованих осіб (дані персоніфікованого обліку), - зазначив експерт.

За його словами, українське законодавство дозволяє виключити з розрахунку найневигідніший період зарплат, якщо він становить не більше 10% від загальної кількості стажу та не більше 60 місяців поспіль. Це робиться автоматично.

Водночас у липні пенсії підвищилися, але далеко не у всіх громадян. Експерт радить розбиратися із проблемою із підвищенням пенсійних виплат в індивідуальному порядку.

Якщо зростання пенсії не відбулося, то про причини краще поцікавитись у місцевому Пенсійному фонді, - уточнив він.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроєкт № 8032 про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною", який передбачає виплату пенсій за особливі заслуги особам, які мають статус борців за незалежність.

Читайте також