Як за кордоном підтвердити щеплення, зроблені в Україні

Якщо вам не вдасться документально підтвердити проведені щеплення, вважатиметься, що ви їх не робили
Як за кордоном підтвердити щеплення, зроблені в Україні
Вакцинація (Фото: pexels)
12 Квітня 2024, 23:58
читать на русском

Через військову агресію Росії багато українців були змушені покинути свої домівки та виїхати за кордон. Часто наші громадяни під час виїзду не мали при собі всіх необхідних медичних документів. В останні роки в Україні дані про щеплення вносять в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Фахівці Центру громадського здоров'я розповіли, які документи можуть підтвердити щеплення, які людина отримала в Україні.

Якщо ваші щеплення чи щеплення вашої дитини не були внесені в ЕСОЗ, записи про них можуть бути в:

  • "Історії розвитку дитини" (форма № 112/о)
  • "Карті профілактичних щеплень" (форма № 063/о)
  • "Медичній карті амбулаторного хворого" (форма № 025/о)
  • Міжнародному свідоцтві про вакцинацію
  • Довідці про проведені щеплення
  • Інших медичних документах, що містять відомості про проведені щеплення.

У ЦГЗ зазначили, що людина також може зателефонувати до медзакладу, де була підписана декларація з лікарем, та попросити пошукати ці документи, скласти на їхній основі довідку про щеплення та вислати її вам.

"Якщо вам не вдасться документально підтвердити проведені щеплення, вважатиметься, що ви їх не робили. Вакцинацію доведеться починати спочатку. Це абсолютно безпечно і є стандартною практикою в усьому світі", – наголосили у ЦГЗ.

Фахівці зауважили, що якщо людина перебуває за кордоном, то вона має вакцинуватися відповідно до календаря щеплень країни, в якій перебуває.

Нагадаємо, у застосунку "Дія" відтепер можна буде згенерувати ще один вид COVID-сертифікату. Це зможуть зробити ті українці, які змушені були вакцинуватись за кордоном.

Читайте також