Як зробити обігрівач своїми руками: корисні лайфхаки

Розповідаємо, як можна зігрітися. коли нема тепла і світла
Як зробити обігрівач своїми руками: корисні лайфхаки
5 Грудня 2022, 22:26
читать на русском

Експерти прогнозують найважчу зиму в Україні з часів Другої Світової війни – через масовані удари російських окупантів по критичній інфраструктурі можливі перебої з електрикою та газом.

На випадок екстрених ситуацій необхідно знати про альтернативні способи прогріти будинок.

Обігрівач зі свічок та консервних банок

Для такого обігрівача знадобиться невелика свічка і дві консервні банки – одна більша, інша менша. Меншу ємність необхідно обрізати приблизно наполовину і зробити всередині утримувач для свічки. Велику банку необхідно підготувати таким чином, щоб вона накривала меншу – так тепло зберігатиметься всередині ємності, обігріваючи невеликий простір навколо.

Обігрівач зі свічки та цегли

Для такого обігрівача потрібно поставити свічку у скляній колбі між двома цеглинами. Над свічкою необхідно прикріпити три глиняні горщики, вставлені один в одного і з'єднані довгим металевим болтом, на який нанизані шайби та гайки.

Такий обігрівач не дозволяє теплу свічки розвіятись у повітрі, а накопичує тепло в горщику. Центральний стрижень сильно нагрівається та виділяє додаткове тепло. Такий обігрівач не нагріє всю кімнату, але його можна поставити біля ліжка для додаткового тепла.

Грілки із пластикових пляшок

Якщо тепло в будинку періодично з'являється або є можливість нагріти воду, можна зробити саморобну грілку з пляшок, набравши туди теплу воду. Таким чином можна нагріти ліжко та погріти ноги, коли людина за столом.

Обігрівач зі спиртівки

Для цього знадобиться невелика залізна ємність із залізною кришкою.

Далі необхідно:

  • взяти банку, лінійку, смужку з листочка в клітинку і маркер або будь-який предмет, що малює або дряпає.
  • відзначити на банці смугу, відступивши від верху на третину. Найпростіше це зробити прокрутивши банку, тримаючи маркер в одному положенні.
  • смужку паперу обмотати по краю позначки і скріпити шматочком скотчу або клею.
  • прорізати отвір ножем по вказаній смузі - маленький діаметр отворів для правильного горіння краще, ніж великий.
  • залити спирт та закрити кришку. Поставити на негорючу поверхню і трохи струсити так, щоб спирт через отвори трохи облив банку зовні.
  • підпалити спирт зовні та почекати, поки він вигорить. Повторяти процедуру доти, доки не вийде полум'я, що самопідтримується, з імпровізованих форсунок навколо банки. Зазвичай достатньо повторити 2-3 рази, і все починає працювати саме.

Принцип роботи такого обігрівача простий – полум'я гріє стінки банки, тепло по стінках передається вниз до спирту, спирт закипає біля стінок та підвищується тиск усередині, пари спирту виходять під тиском через отвори та змішуючись із повітрям чудово горять.

Нагадаємо, раніше ми інформували, чим можна замінити свічки у випадку відсутності електроенергії.

Читайте також

1