Як зробити вино з аличі в домашніх умовах - простий рецепт

Розповідаємо, як зробити вино з аличі жовтої або червоної - на ваш розсуд
Як зробити вино з аличі в домашніх умовах - простий рецепт
25 Вересня 2023, 22:53
читать на русском

Домашнє вино з жовтої або червоної аличі прикрасить святковий стіл будь-якого українця і здивує ваших гостей.

Вино з аличі

Простерилізуйте всі ємності, щоб знезаразити, і насухо протріть. Для початку спробуйте зробити невелику порцію:

  • алича – 1,5 кг;
  • вода - 2 л.;
  • цукор - 300 г / л. соку;
  • немиті родзинки - 100 г.

Перебираємо плоди, прибираючи все зайве, і миємо. Далі акуратно розминаємо плоди в пюре, але не давіть кісточки - це змусить напій гірчити. Вино з аличі без дріжджів буде бродити завдяки родзинкам. Додаємо їх, воду і знову перемішуємо.

Горлечко ємності перев'язуємо марлею і прибираємо в темне місце. Розведене пюре треба помішувати кілька разів на добу і прибирати шкірку і м'якуш, які будуть спливати.

Через кілька днів почнеться процес бродіння - з'явиться піна, рідина буде шипіти і видавати кислих запах. На цьому етапі потрібно злити сік, залишивши осад на дні. М'якуш і шкірку віджимаємо.

Отриману рідину переливаємо в банку, додаємо 100 г цукру на літр соку. Ємність заповнюємо не повністю. Знадобиться місце для вуглекислого газу і цукру, що залишився. Далі встановлюємо водяний затвор - часто можна побачити вино з аличі з рукавичкою, яку використовують для цих цілей. Досить тільки проколоти один з "пальців" голкою. Далі переміщаємо його в темне прохолодне місце на зберігання.

Через 4 дні знову додаємо таку ж кількість цукру. Зручніше буде злити частину рідини, змішати з цукровим піском і цей сироп залити назад в пляшку. Ще через 5-6 днів повторюємо.

Зазвичай бродіння такого вина триває від 20 до 50 днів. Однак, якщо після цього терміну цей процес не закінчується, то зливаємо вино з осаду через трубочку і залишаємо добродити.

Як визначити, що вино з аличі з дріжджами припинило бродити? Рукавичка здується, з'явиться осад, а саме сусло стане світліше. Після цього знову зливаємо вино з осаду через трубочку і пробуємо. На цьому етапі можна додатково підсолодити або додати спирт для міцності.

Тепер переливаємо вино для дозрівання - наповнюємо по горлечко, щоб напій не контактував з киснем. Щільно закриваємо кришкою і залишаємо на 1-3 місяці в темному холодному місці. Якщо з'явиться новий осад, то просто перелийте вино з однієї пляшки в іншу, щоб позбутися від осаду.

Зберігати домашнє вино з червоної аличі, рецепт якого ми описали, можна 3-4 роки. З початкового об'єму соку виходити 65-70% вина.

Читайте також