Тарифи, пенсії, субсидії: що зміниться для українців з 1 травня
Домашнє вино з жовтої або червоної аличі прикрасить святковий стіл будь-якого українця і здивує ваших гостей.
Вино з аличі
Простерилізуйте всі ємності, щоб знезаразити, і насухо протріть. Для початку спробуйте зробити невелику порцію:
- алича – 1,5 кг;
- вода - 2 л.;
- цукор - 300 г / л. соку;
- немиті родзинки - 100 г.
Перебираємо плоди, прибираючи все зайве, і миємо. Далі акуратно розминаємо плоди в пюре, але не давіть кісточки - це змусить напій гірчити. Вино з аличі без дріжджів буде бродити завдяки родзинкам. Додаємо їх, воду і знову перемішуємо.
Горлечко ємності перев'язуємо марлею і прибираємо в темне місце. Розведене пюре треба помішувати кілька разів на добу і прибирати шкірку і м'якуш, які будуть спливати.
Через кілька днів почнеться процес бродіння - з'явиться піна, рідина буде шипіти і видавати кислих запах. На цьому етапі потрібно злити сік, залишивши осад на дні. М'якуш і шкірку віджимаємо.
Отриману рідину переливаємо в банку, додаємо 100 г цукру на літр соку. Ємність заповнюємо не повністю. Знадобиться місце для вуглекислого газу і цукру, що залишився. Далі встановлюємо водяний затвор - часто можна побачити вино з аличі з рукавичкою, яку використовують для цих цілей. Досить тільки проколоти один з "пальців" голкою. Далі переміщаємо його в темне прохолодне місце на зберігання.
Через 4 дні знову додаємо таку ж кількість цукру. Зручніше буде злити частину рідини, змішати з цукровим піском і цей сироп залити назад в пляшку. Ще через 5-6 днів повторюємо.
Зазвичай бродіння такого вина триває від 20 до 50 днів. Однак, якщо після цього терміну цей процес не закінчується, то зливаємо вино з осаду через трубочку і залишаємо добродити.
Як визначити, що вино з аличі з дріжджами припинило бродити? Рукавичка здується, з'явиться осад, а саме сусло стане світліше. Після цього знову зливаємо вино з осаду через трубочку і пробуємо. На цьому етапі можна додатково підсолодити або додати спирт для міцності.
Тепер переливаємо вино для дозрівання - наповнюємо по горлечко, щоб напій не контактував з киснем. Щільно закриваємо кришкою і залишаємо на 1-3 місяці в темному холодному місці. Якщо з'явиться новий осад, то просто перелийте вино з однієї пляшки в іншу, щоб позбутися від осаду.
Зберігати домашнє вино з червоної аличі, рецепт якого ми описали, можна 3-4 роки. З початкового об'єму соку виходити 65-70% вина.
Читайте також