Які небезпеки чекають на жінок-медиків, які не зареєструються на військовий облік

З 1 жовтня до ТЦК мають завітати жінки-медики віком від 18 до 60 років
Важливо
Які небезпеки чекають на жінок-медиків, які не зареєструються на військовий облік
Жінки-військові (Фото: Міністерство оборони України)
11 Вересня 2023, 13:15

Для жінок, які не стануть на військовий облік з 1 жовтня, передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Нюанси законодавства пояснює юристка Галина Токмач.

"З 1 жовтня стати на облік повинні жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту. Якщо жінка проігнорує виклик і не з'явиться до ТЦК без серйозних причин, для неї передбачено адміністративну відповідальність. У цьому випадку вона може отримати штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень", – повідомила юрист.

Водночас чинним законодавством передбачено й кримінальну відповідальність – за ухилення від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником ТЦК. У такому разі військовозобов'язаних жінок карають штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року. Юрист також нагадує, що взяття на військовий облік не означає, що жінку одразу відправлять на фронт.

"У будь-якому випадку взяття на військовий облік не означає мобілізацію... Тим більше також не варто забувати про ВЛК (можливо, ви взагалі за станом здоров'я непридатні до військової служби)", – резюмувала вона.

Фото: slovoidilo.ua

Нагадаємо, нардеп Веніславський заявив, що жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року. Вони набувають статусу військовозобов'язаних, для яких виїзд за кордон обмежений.

Своєю чергою у Держприкордонслужбі заявили, що те, що деякі жінки стануть військовозобовʼязаними з 1 жовтня, не означає, що для них автоматично буде заборонений виїзд з України, як військовозобов’язаним чоловікам.

З 1 жовтня 2023 року працівниці медичної та фармацевтичної сфери будуть зобов'язані зареєструватись у військкоматах. Жінки інших спеціальностей поки можуть стати на облік за власним бажанням. Взяти на облік можуть жінок, якщо вони придатні до проходження служби за віком до 60 років та станом здоров'я (це визначає ВЛК).

Разом з тим, до 2026 року українки, які мають медичну спеціалізацію, не підлягатимуть обов'язковій мобілізації.

Читайте також