Які репарації Україна може отримати від росії: пояснення Мінекономіки

Уряд України розподілив на три великі частини роботу над компенсаціями збитків
Важливо
Які репарації Україна може отримати від росії: пояснення Мінекономіки
Ракетний обстріл аеропорту Вінниці, фото Сергій Моргунов
12 Березня 2022, 05:00
читать на русском

В результаті військового вторгнення росії, Україні було завдано збитків на мільйони гривень. Вони можуть бути стягнуті у вигляді репарацій - грошових чи натуральних.

Про це повідомив перший заступник міністра економіки Денис Кудін в ефірі ТСН.

За його словами, уряд України розподілив на три великі частини роботу над компенсаціями збитків.

  • Судова претензійна робота в міжнародних судах: Україна подає позови проти росії.
  • Робота по лінії співпраці із західними урядами: було заарештовано золотовалютні резерви Центрабанку РФ на суму 415 млрд доларів. Цієї суми майже достатньо для того, щоб перекрити одноразові збитки.

Ми розраховуємо на те, що в найближчий час спільно з урядами-партнерами інших країн ми знайдемо юридичний механізм, яким чином ці гроші можуть надійти Україні на подальше відновлення і компенсацію, - сказав Кудін.

  • Отримання репарацій: шлях репарацій - після підписання мирного договору і фактично капітуляції ворога.

Як пояснили в Мінекономіки, що репарації бувають грошові та натуральні. Тому Україна могла б отримувати енергоресурси та інші види матеріальних цінностей, які потрібні для постійного споживання.

Нагадаємо, у ніч на 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін оголосив про військову операцію в Україні. Росія одразу почала обстрілювати різні об'єкти по всій Україні, у тому числі у Києві, Одесі та Харкові. Міноборони Росії стверджувало, що не завдає ударів по містах, а знищує лише військові об'єкти, хоча їхні заяви не відповідали дійсності.

Президент Володимир Зеленський зранку 24 лютого запровадив воєнний стан на всій території країни. Також президент підписав указ про загальну мобілізацію. 

Читайте також

1