Які умови швидкого відновлення економіки України: пояснення НБУ

За найбільш оптимістичного сценарію НБУ, економіка може впасти на третину
Важливо
Які умови швидкого відновлення економіки України: пояснення НБУ
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
30 Травня 2022, 21:37
читать на русском

Національний банк України повідомив про умови швидкого відновлення економіки нашої країни після війни, яку розв'язала росія.

Відновлення України після війни можливе вже у 2023 році за умови підтримки від партнерів та завершення воєнних дій, повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

За його словами, падіння економіки на третину є оптимістичним сценарієм, але можуть бути і гірші сценаріції.

Також заступник голови НБУ погодився із прогнозом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), відповідно до якого ВВП нашої країни після спаду на 30% підніметься на 25%.

Ніколайчук додав, що у НБУ є прогноз на цей рік, який було опубліковано в скороченому варіанті після засідання монетарного комітету, але на 2023 рік прогноз поки що відсутній.

У кожної організації свій підхід до прогнозування. Поки що ми не бачили особливого сенсу робити середньострокові прогнози. Нам потрібні макроекономічні прогнози, передусім для ухвалення рішень щодо монетарної політики. Поки що з урахуванням рівня невизначеності і нашого поточного інструментарію, ми вирішили, що нам достатньо буде прорахувати можливі сценарії для цього року і надалі коригувати свої дії, - сказав він.

Нагадаємо, що після закінчення війни курс долара залежатиме від темпів зняття обмежень та готовності НБУ продовжувати валютні інтервенції.

Читайте також

1