Яким буде курс долара після війни: думка експерта

Курс валюти вкрай рідко відкочується до старих показників
Яким буде курс долара після війни: думка експерта
Гроші, гривня, долар Фото: https://t.me/nbu_ua
20 Вересня 2022, 13:38
читать на русском

Повернутися до курсу долара, який був до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року, неможливо.

Про це сказали експерти, опитані сайтом Факти ICTV.

За словами економіста Бориса Кушнірука, курс валюти вкрай рідко відкочується до старих показників.

На 2-3% може відкотитися, а до рівня 28 грн/долар - ні. Як він не відкотився, коли було 8 грн/долар, потім стало 25 грн/долар, - сказав він та додав, що курс в певний момент може різко підвищуватися, а потім трохи дешевшати, але не до старих рівнів.

Також економіст допускає, що після війни рівень доходів українців в доларовому еквіваленті буде рости, що поліпшить фінансову ситуацію для громадян.

Своєю чергою економічний експерт Олексій Кущ пояснює, що прогнозувати курс який буде після закінчення війни зараз складно. Він погоджується, що повернення до довоєнного курсу не буде.

З урахуванням емісії, яка була зроблена, надрукованих грошей, ослаблення нашої економіки, у нас вже не буде можливості повернути курс гривні назад, - заявив економіст, додавши, що значне зниження курсу гривні може бути навіть шкідливим для економіки України, зокрема, для експортної галузі, для якої потрібна така "планова" девальвація.

На його думку, міжнародна фінансова підтримка, істотно на курс гривні впливати не буде - її буде вистачати на закриття дефіциту бюджету.

Не бачить можливості повернення до довоєнного курсу й інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Ні, курс не буде відкочуватися. Але незрозуміло, яким буде курс на кінець війни, тому що ми не знаємо, скільки вона триватиме, - сказав Фурса.

Нагадаємо, що міжнародна агенція S&P Global Ratings вважає, що гривня продовжить знецінюватися.

Читайте також

1