Яким буде курс долара у листопаді: думка експертів

Значної девальвації гривні не очікується
Головне
Яким буде курс долара у листопаді: думка експертів
Гроші, долари / Фото: Pexels
28 Жовтня 2022, 14:23
читать на русском

В Україні на валютному ринку в листопаді спостерігатиметься тенденція наближення реальних курсів валют до встановлених Нацбанком.

Про це розповіли економічні експерти для 24 каналу.

Зараз гривня відносно збалансована, особливо якщо порівнювати з літом.

Наразі доходи у людей не зростають, і ті гроші, які вони отримують, витрачаються на поточні потреби, тому спроможність конвертувати гроші у валюту падає. Потрібно також зважати і на те, що починається опалювальний сезон і у зв’язку із витратами заощадження будуть менш активно переводити у валюту", – пояснив заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Ще одна причина збалансованості на валютному ринку - повернення українців з-за кордону, які везуть із собою валюту. Також сприяє цьому експорт зерна й іншої продукції після налагодження логістичних каналів.

У зв'язку з цими факторами в листопаді, найімовірніше, не буде девальваційних трендів. Натомість курс гривні може наблизитися до офіційного курсу Нацбанку.

Курс Нацбанку впливає на курси комерційних банків, тому якщо він залишиться на нинішньому рівні, ризики подорожчання валюти будуть украй низькі. Утім, його можуть і переглянути.

У листопаді можуть бути зміни – це залежатиме від того, як будуть прийматися законопроєкти. У першу чергу це закони про оподаткування та податкове навантаження на бізнес", - зазначив Член ради у Лізі аудиторів України Михайло Крапивко.

Водночас економічний експерт Олег Пендзин вважає, що офіційний курс гривні в листопаді не зміниться, але може переглядатися в грудні.

Якщо почнуться якісь рухи, вони почнуться у грудні. Тому що почнеться новий фінансовий рік і роз’ясниться ситуація з доходами та видатками бюджету. Вся фінансова допомога надходить Україні в доларах. Тому, чим вищий курс, тим більше доходів отримує держава від продажу доларів, - наголосив він.

Нагадаємо, Національний банк з 21 жовтня запроваджує можливість купівлі безготівкової іноземної валюти за офіційним курсом НБУ з розміщенням на строкових депозитах, але після закінчення строку депозиту валюта має бути продана за офіційним курсом на день проведення зворотної операції.

Читайте також