Якими статками володіє заарештований депутат Шуфрич: оцінка Forbes

У відкритих джерелах його статки оцінюються більш ніж у 100 млн доларів
Головне
Якими статками володіє заарештований депутат Шуфрич: оцінка Forbes
Нестор Шуфрич Фото: УНІАН
18 Вересня 2023, 10:16
читать на русском

Статки підозрюваного у державній зраді народного депутата від забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя" Нестора Шуфрича становлять щонайменше $100 млн.

Про це повідомив сайт Forbes.

У відкритих джерелах статки Шуфрича скромні. За даними аналітичної платформи YouControl, він володіє мисливським клубом і має 25% частку в неприбутковій компанії з роздрібної торгівлі авто ТОВ "Рейтинг". Згідно з декларацією за 2020 рік, він увійшов до списку депутатів, які задекларували найбільше готівки – 146,5 млн грн. Після припинення електронного декларування її доля невідома.

За оцінкою Forbes, зараз статки Шуфрича становлять щонайменше 100 млн доларів. Здебільшого – це готівка. Також йому належить 6,5% Київського річкового порту.

У своїх розрахунках Forbes спирався на публічну інформацію. Основна відома угода нардепа – продаж 50% "Нафтогазвидобування" за $96 млн. Вартість його задекларованої нерухомості (наприклад, два будинки в Козині на 700 і 330 кв. м) істотно менша за $96 млн, тому в інфографіці вказано саме готівку як основні статки.

Крім того, у 2013-му Шуфрич посів 11-те місце у двадцятці найзаможніших народних обранців від Forbes зі статками в 273 мільйонів доларів, розмістившись між тодішніми колегами з "Партії регіонів" Вʼячеславом Богуслаєвим (281 мільйон доларів) і Миколою Рудьковським (261 мільйон доларів).

У 2015-2017 роках декларації Шуфрича рясніли мільйонами гривень доходу, десятками квартир і земельних ділянок, кількома будинками, авто, колекціями ікон, живопису, фарфору та зброї. У 2018-му він отримав статус найозброєнішого чиновника, задекларувавши 156 видів вогнепальної зброї. При цьому серед бізнес-активів нардеп вказував тільки свої частки у закарпатському виробнику соків "Вітал Плюс" (80%) та "Мисливському клубі "Кремінка" (100%).

У 2016 році журналісти "Радіо Свобода" з’ясували, що разом із екс-головою Держкомпідприємництва України Михайлом Бродським Шуфрич володіє часткою в компанії "Київський річковий порт", у власності якої будівля Київського річкового вокзалу на Поштовій площі в центрі Києва. Також ця компанія має ділянку під будівництво ЖК на острові Рибальський. За даними "Радіо Свобода", 25% компанії належало фірмі помічника Шуфрича — Віктора Сидорука. Прес-служба нардепа підтвердила цю інформацію.

У середині лютого 2022-го журналісти "Радіо Свобода" знайшли у власності родини Шуфрича земельні ділянки та маєток у селищі Сімеїз на південному березі тимчасово анексованого Криму, придбані у 2013 році.

Також у березні 2023-го журналісти BIHUS.Info виявили у власності політика щонайменше чотири маєтки у Конча-Заспі (щонайменше за 250 мільйонів гривень), шість квартир у центрі Києва, елітні апартаменти в Одесі на березі моря на 500 квадратних метрів та комплекс «"Конюшня Бутенко" під Києвом. Більшість майна записані на угорця з російськими звʼязками Дьордя Штофа, багаторічного помічника Шуфрича В’ячеслава Черепаню та ще кількох підставних осіб.

Нагадаємо, народного депутата Нестора Шуфрича арештували у справі про державну зраду. Він перебуватиме в СІЗО щонайменше два місяці. Згідно з рішенням суду, обраний народному депутату запобіжний захід не передбачає альтернативи у вигляді застави.

Шуфрича взяли під варту прямо в залі суду.

Як повідомлялось, до нардепа Нестора Шуфрича прийшли з обшуками вранці 15 вересня. Йому повідомили про підозру у державній зраді.  Слідство зібрало доказову базу про його антиукраїнську діяльність.

Читайте також

1