з 1 листопада в Україні повертаються податкові перевірки: до кого завітають найперше

Водночас на перевірку окремих категорій платників накладено мораторій до серпня 2024 року
Головне
з 1 листопада в Україні повертаються податкові перевірки: до кого завітають найперше
Бюджет, документ (Фото: pexels)
17 Жовтня 2023, 19:46
читать на русском

Верховна Рада прийняла в першому читанні зміни до Податкового кодексу щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок.

Про це повідомляє  пресслужба Мінфіну.

Згідно з проектом №10016-д, до плану-графіку проведення документальних планових перевірок у період з 1 листопада 2023 року по 31 грудня 2024 року можуть включатись:

  1. платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
  2. платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  3. платники податків, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;
  4. нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва та/або відокремлені підрозділи, у т.ч. постійні представництва нерезидента, високого ступеня ризику;
  5. інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають одному із визначених законом критеріїв:
  • в два рази більша дебіторська заборгованість, ніж кредиторська.
  • мали рівень сплати податку на прибуток менший ніж 50% по галузі і ПДВ менший ніж 50% по галузі.
  • річний дохід становить понад 10 млн гривень, а загальна сума витрат становить понад 75% суми річного доходу.

Водночас з 1 листопада 2023 року продовжить діяти мораторій на:

  • проведення документальних перевірок платників єдиного податку І та ІІ груп - до 1 серпня 2024 року;
  • проведення документальних перевірок платників податків, податковою адресою є тимчасово окуповані території та території активних/можливих бойових дій (крім певних виключень);
  • проведення фактичних перевірок за місцезнаходженням об’єктів оподаткування чи об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, які розташовані на тимчасово окупованих територіях України та територіях активних/можливих бойових дій (крім певних виключень).

Нагадаємо, у червні Верховна рада ухвалила законопроект №8401, яким внесено зміни до Податкового кодексу. За кілька тижнів його підписав президент Володимир Зеленський.

Згідно з документом, з 1 серпня 2023 року скасовано податкові пільги, а також поновлено перевірки підприємців.

Зокрема, було скасовано пільгову 2%-у ставку. Фізичним особам-підприємцям дозволили самостійно перейти на бажану систему оподаткування. А нових ФОПів, які реєструвалися у 2022 році, автоматично перевели на єдиний податок зі ставкою 5%.

Крім того, І та ІІ групи зобов'язали знову сплачувати єдиний податок, а заборону на штрафи за порушення податкового законодавства також скасували.

Зазначимо, повернення довоєнних податків, штрафів та перевірок є одним із структурних маяків, передбаченим угодою з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про програму фінансування на 15,6 млрд доларів.

Читайте також

1