З держбюджету виділили недостатньо коштів на COVID-вакцини - МОЗ

Міністерство шукає нові шляхи отримання коштів для придбання вакцини від коронавірусу
З держбюджету виділили недостатньо коштів на COVID-вакцини - МОЗ
Вакцина (фото: Fenway Health)
17 Грудня 2020, 12:41
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що у державному бюджеті на 2021 рік закладено недостатньо коштів на вакцинацію проти COVID-19, тому Міністерство охорони здоров'я шукає шляхи отримання додаткових коштів.

Про це він повідомив на брифінгу у четвер, 17 грудня.

Степанов (досьє Максима Степанова) зазначив, що у відомстві провели детальні розрахунки щодо необхідної суми для вакцинації проти коронавірусу, яка повинна була бути закладена в бюджет. За його словами, це 15,1 млрд грн. Уряд же виділив на вакцинацію 2,6 млрд грн.

Це майже у шість разів менше від необхідної суми, і ми розуміємо, що цієї суми буде недостатньо, - сказав очільник МОЗ.

Міністерство в екстреному порядку шукає шляхи отримання коштів на придбання вакцини від коронавірусу.

Читайте також

Ми провели свої розрахунки, на чому ми можемо заощадити. Провели відповідні консультації з урядом, зі своїми колегами. І ми вийшли на те, що ми у змозі акумулювати в цьому році на придбання вакцин 2,3 млрд грн, - сказав Степанов.

За словами Степанова, ці кошти виділені шляхом економії закупівлі лікарських засобів.

Заступниця міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова повідомила, що закупівля вакцини від COVID-19 може бути здійснена як за державні, так і за міжнародні кошти. За її словами, питання закупівлі вакцини проти коронавірусу на сьогодні потребує документального врегулювання. Відповідно, фінансування буде здійснюватися за різними механізмами й за різні кошти, зокрема міжнародні та державні.

Нагадаємо, що COVAX затвердила заявку України на отримання восьми мільйонів доз вакцини, яку зможуть безкоштовно надати чотирьом мільйонам українців із груп ризику.

1