З липня 2023 року уряд планує скасувати мораторій на податкові перевірки та повернути контроль над застосуванням РРО

Також передбачається скасування спрощеної системи зі ставкою єдиного податку 2%
З липня 2023 року уряд планує скасувати мораторій на податкові перевірки та повернути контроль над застосуванням РРО
Касовий апарат (Фото: Урядовий кур`єр)
24 Грудня 2022, 11:17
читать на русском

Уряд України за технічної допомоги МВФ працюватиме над розробкою інтегрованої дорожньої карти заходів податкової політики та адміністрування податків для якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкового адміністрування та політики.

Про це стало відомо з Меморандуму про економічну та фінансову політику України ради директорів Міжнародного валютного фонду, опублікованого на сайті Кабміну.

Програма передбачає збільшення податкових надходжень та пожвавлення внутрішнього ринку запозичень. Також у її рамках працюватимуть над стримуванням монетарного фінансування і покращення прозорості державних інституцій.

Найближчим часом уряд повинен подати до Верховної Ради три законопроєкти, які мають набути сили уже 1 липня 2023 року. Йдеться про:

  • відміну мораторію на проведення податкових перевірок;
  • скасування спрощеної системи зі ставкою єдиного податку 2% та відновлення довоєнного режиму для цих платників податків;
  • забезпечення ефективного та повноцінного застосування реєстраторів розрахункових операцій у закладах роздрібної торгівлі, включаючи поновлення відповідальності за порушення цих вимог.

Приблизний приріст надходжень у 2023 році від скасування змін спрощеного режиму оподаткування Кабмін оцінює орієнтовно на рівні 0,13% ВВП при оцінці дефіциту бюджету у 21,6% ВВП.

В уряді вважають, що виконання положень Меморандуму наблизить Україну до запуску нової повноцінної програми співпраці з МВФ у 2023 році.

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев розповів про те, чого слід очікувати платникам податків наступного, 2023 року. Зокрема нардеп пояснив. що планується скасування частини податкових пільг, які були запроваджені після початку війни. Водночас для ФОПів сплата податків залишиться добровільною до кінця війни.

Читайте також

1