З Непалу не може вибратись 107 українців, дехто хворіє коронавірусом - МЗС

Чотири українці там захворіли на коронавірус
З Непалу не може вибратись 107 українців, дехто хворіє коронавірусом - МЗС
Гори в Непалі фото: pinterest
12 Травня 2021, 18:31
читать на русском
На території Непалу перебуває 107 громадян України, які не можуть повернутись на батьківщину через запроваджений локдаун і призупинення міжнародного авіасполучення до 31 травня 2021 року.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко, передає Інтерфакс.

45 осіб розмістилися в готелях Катманду, вони забезпечені усім необхідним. Решта громадян перебуває у гірській місцевості. У чотирьох українців виявлено COVID-19, їм надається необхідна допомога. Стан їхнього здоров’я задовільний, - зазначив він.

Ніколенко додав, що посольство України в Індії підтримує зв’язок із земляками напряму або через представників туристичних компаній, які організовували відповідні тури.

Контекст. Непальський уряд від 3 травня призупинив внутрішнє авіасполучення, а 6 травня – міжнародне. Це пов'язано зі спалахом пандемії в сусідній Індії, яка потерпає від коронавірусу.  Українські авіаперевізники не мають ліцензій на здійснення польотів до Непалу через високогірну місцевість.

Крім цього, українське посольство офіційно звернулося до непальської влади з проханням надати нашим громадянам сприяння у якнайшвидшому поверненні до України та разом з почесним консулом в Непалі тримають цю справу на контролі.

Дві українки Ірина Кишакевич та Ольга Болдарієва, які у складі групи українських туристів здійснювали сходження на пік Мера у Гімалаях і застрягли на третій день після сходження на висоті 5 тисяч метрів у зв’язку з локдауном у Непалі, 6 травня через Facebook попросили евакуювати з Непалу чотирьох українських туристів. А 7 травня  їх доправили вертольотом у Катманду.

1