З України примусово вишлють білоруського анархіста - ЗМІ

Правоохоронці повідомили про необхідність виїзду з території України для "національної безпеки"
З України примусово вишлють білоруського анархіста - ЗМІ
СБУ
21 Квітня 2021, 14:49
читать на русском

З України примусову вишлють білоруського анархіста Олексія Болянкова, у якого у квартирі вранці 21 квітня співробітники Національної поліції та Служби безпеки України провели обшуки.

Про це повідомило білоруське видання "Радыё Свабода".

За словами координатора громадської організації "Без кордонів" Максим Буткевич, Болянков зателефонував йому вранці 21 квітня та повідомив про обшуки.

Поліція здійснила обшук на підставі рішення суду. Все було правильно - зі свідками, протоколами... Я так розумію, нічого гідного уваги не знайдено. Але водночас до нього приїхали співробітники СБУ з Департаменту національної державної оборони з рішенням про примусове вислання його з України, - сказав Буткевич.

Своєю чергою Буткевич наголосив, що на підставі рішення суду проводився лише обшук, а депортація обіцялася на підставі постанови СБУ, яка є незаконною.

Друзі Болянкова розповіли, що у 2017 році він виїхав до України. Це відбулося після того, як його звинуватили в Білорусі в спробі підпалу податкової інспекції в Гомелі, а потім спробували "завербувати" для співпраці. Після відмови розпочалися кримінальні переслідування. В Україні він перебував на підставі дозволу на тимчасове проживання.

Читайте також

Сам Болянков встиг повідомити журналістам, що його обшук проводився через "підозру у підпалі", а СБУ повідомила про необхідність виїзду з території України для "національної безпеки".

Я думаю, що це було замовлено ультраправими групами в Україні, тому що я охороняю різні акції, які проводяться, зокрема ЛГБТ. І оскільки у нас були сутички, напади на мене... Вони навіть знають, що мене обшукують, хоча жодної офіційної інформації про це ніде не було, - сказав він.

Білорус також вважає, що ці "підпали" лише виправдання та привід, аби прийти та обшукати його.

Мені сказали, що я загрожую національній безпеці України, тому було ухвалене рішення залишити територію України протягом 24 годин. Вони хотіли витягнути мене з квартири, але прийшов адвокат і сказав, що вони не мають права. Співробітникам СБУ не дозволяється залишатися в моїй квартирі, вони навіть не пред'явили нам своїх посвідчень, - сказав Болянков.

Правоохоронні органи підтвердили виданню факт розшуку та затримання Болянкова, але відмовилися уточнювати, в яку країну його збираються везти.

Нагадаємо, що президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав указ про зміни в законах про валютне регулювання, який дозволяє Нацбанку на строк до одного року жорстко обмежувати в країні валютні операції.

1