За крок від війни: що відбувається між Китаєм і Тайванем (фото)

Китай закрив Тайванську протоку, а також переміщає техніку в провінцію, яка розташованавсього в 180 км від Тайваню
За крок від війни: що відбувається між Китаєм і Тайванем (фото)
Військові навчання у Китаї, зліт бойових літаків
30 Липня 2022, 22:36
читать на русском

Обстановка поблизу Тайваню напружується. Китай проводить "навчання" в провінції Фуцзянь (межує з Тайванем), масово запускаючи РСЗВ у напрямку Тайваню.

Там же був помічений дивізіон ЗРК середньої дальності HQ-22 Народно-визвольної армії Китаю. Паралельно до регіону заходить американський флот, у повітрі бойові літаки ВПС США.

Китай і Тайвань / Фото з соцмереж

Початок раптових навчань Народно-визвольної армії Китаю

В небо злетіли бойові вертольоти Harbin Z-19 72-ї бригади армійської авіації Східної зони бойового командування НВАК (операційна зона - Тайвань та Тайванська протока). Провінція Фуцзяні.

Військові навчання у Китаї, зліт бойових гелікоптерів

Китайські системи ППО були помічені рухомими до провінції Фуцзянь сусідньої з Тайванем. Це ЗРК HQ-22 Народно-визвольної армії Китаю, який призначений для знищення літаків, гелікоптерів, БПЛА середнього та важкого класів, крилатих ракет та інших аеродинамічних цілей.

Китайські бойові кораблі стежать за американською авіаносною ударною групою на чолі з атомним авіаносцем CVN 76 Ronald Reagan.

Літаки ВМС США пролітають біля острова Тайвань. Китай поруч проводить військові навчання.

До чого тут Сполучені Штати Америки

Спікер палати представників США Ненсі Пелосі вирушила в турне країнами Азії і, можливо, відвідає Тайвань. Через це Китай пригрозив початком вторгнення на острів.

Крім того, місцева влада з Китаю заявила, що, як тільки американська авіаносна група увійде у воду суверенного Китаю, вона буде знищена, зокрема, і ядерною зброєю.

Станом на 16:00 літак Пелосі пішов на зниження над Гавайськими островами, дозаправка або зміна планів поки невідомо, а Тайвань підняв у повітря винищувачі та розгорнув в аеропорту Таоюань системи ППО.

Літак Ненсі Пелосі сідає на Гаваях

Напередодні під час китайських навчань було здійснено масовий пуск РСЗВ у напрямку до Тайваню і деякі ракети нібито практично долітали до острова.

Своєю чергою Тайвань розгорнув системи ППО в міжнародному аеропорту Таоюань, цивільному об'єкті.

Крім того, Китай закрив Тайванську протоку, а також переміщає техніку в провінцію, яка розташованавсього в 180 км від Тайваню.

Чому такий важливий візит Ненсі Пелосі на Тайвань

Як повідомляє CNN, нещодавно Пелосі заявила про важливість "продемонструвати підтримку Тайваню" на тлі військових провокацій з боку КНР.

Пелосі є давнім критиком Комуністичної партії Китаю. Вона засудила порушення прав людини Пекіном та зустрілася з продемократичними дисидентами та Далай-ламою — тибетським духовним лідером у вигнанні.

Ненсі Пелосі / Фото: CNN

Можливий візит Пелосі на Тайвань може стати черговим витком ескалації відносин між США і Китаєм. Пелосі є першим високопоставленим чиновником США, який відвідує Тайвань, з 1997 року.

Китайська народна республіка не визнає незалежність Тайваню та вважає його своєю територією. США підтримують неформальні зв‘язки з Тайванем, а Китай планує захопити острів у разі, якщо він проголосить незалежність.

Міністерство національної оборони Китаю натякнуло на можливу військову відповідь та підкреслило, що армія "ніколи не буде сидіти склавши руки".

Глава КНР Сі Цзіньпінь в телефонній розмові з президентом США Джо Байденом сказав, що не допустить втручання у справи Тайваню.

1