За роки президентства Зеленського в Україні стало менше демократії - КМІС

Трохи більше чверті усіх громадян винними у згортанні демократії вважають чинну владу.
Головне
За роки президентства Зеленського в Україні стало менше демократії - КМІС
Володимир Зеленський, ЗСУ / Фото: president.gov.ua
4 Червня 2024, 20:22
читать на русском

Близько половини українців, а саме 43%, вважають, що за п’ять років президентства Володимира Зеленського ситуація із демократією в країні погіршилась.  При цьому 28% із 100 вважають, що ситуація погіршилась саме через дії влади.

Такі дані соціологічного опитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Соціологи зазначають, що понад 90% українців хочуть, аби Україна була країною із повноцінно функціонуючою демократією, тому питання розбудови демократичних інституцій є одним із пріоритетів для суспільства.

Оцінюючи ситуацію за останні п’ять років 19% українців зазначили, що ситуація з демократією в державі покращилася, а 29% – що не змінилася.

Натомість 43% заявили про певні погіршення. Серед них 11% регрес пов’язують із війною та її впливом, а 28% – із спробами влади згортати права і свободи громадян.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,5% - для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, результати соцопитування на кінець січня 2024 року підтверджують тенденцію до стрімкої втрати чинною владою підтримки у суспільстві. Водночас Партії Зеленського, Тимошенко, Залужного, Порошенка та Бойка можуть потрапити до нового складу парламенту, якби вибори проводилися цієї весни.

1