За тиждень курс зміниться: експерт про долю гривні у найближчій перспективі

Національна валюта може укріпитися до 36,6 грн/дол.
За тиждень курс зміниться: експерт про долю гривні у найближчій перспективі
Купюри, гривня, долар Фото: УНІАН
1 Серпня 2022, 11:37
читать на русском

Офіційний курс долара в Україні 1 серпня становить 36,56 грн. Європейська валюта коштує 37,33 грн.

Однак в обмінниках курс значно відрізняється від офіційного. Долар продають за 42,21 грн, купують за 41,66 грн, за євро пропонують 42,17 грн, продають за 42,82 грн.

Фінансовий експерт Віталій Шапран прогнозує, що така ситуація з валютним курсом протримається приблизно з тиждень.

Він каже, що НБУ припустився тактичної помилки, коли визначив новий фіксований курс на рівні 36,6:

Цілком правильно було розраховано, що фіксований курс має стати певним якорем для очікувань і закріпити їх на рівні, який є більш менш прийнятним (рівноважним) для населення та бізнесу. В якості нового якоря було взято верхню межу продажу долара на оптовому готівковому ринку.

За його словами, офіційний фіксований курс і готівковий курс продажу через якийсь час зблизяться:

Профіцит валюти на міжбанку (безготівковий долар) вказує, що експортери в принципі нормально відреагували на підвищення курсу на 25%. До того ж НБУ почав вживати заходів, щоб втримати курси поблизу один від одного. По-перше, картковий курс вже близький до офіційного: продаж у найбільших банках по картках відбувався за курсом 37,03.

Експерт нагадав, що банкам дозволили продавати валюти більше ніж раніше: загальний обсяг, який вони можуть відправити на готівковий ринок, становить 400-450 млн доларів.

Єдина проблема в тому, що раніше обмін безготівкової валюти на готівкову займав 3-4 дні, оскільки готівку завозили звичайними рейсовими літаками до Борисполя, а тепер це потрібно робити суходолом, що може тривати трохи більше ніж тиждень. Тому, з урахуванням комісії та розумного рівня маржі, готівковий долар в Україні при курсі 36,6 і профіциті валюти на міжбанку має коштувати десь 38, максимум 39 грн за долар, але ніяк не 42, - зазначає він.

Зауважимо, що 21 липня Національний банк України скоригував офіційний курс гривні на 25% до 36,57 грн/дол. Після цього рішення НБУ в Україні вартість долара зросла до 40 грн.

1