За три місця Україна перебудувала ринок пального - експерт

Україна не залежить від пального з Росії й Білорусі
Важливо
За три місця Україна перебудувала ринок пального - експерт
Пальне, бензин Фото: УНІАН
18 Серпня 2022, 05:04
читать на русском

Україна за три місяці повністю перебудувала свій ринок пального і не залежить від постачань з Росії та Білорусі.

Про це повідомив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн в програмі "Розмови про важливе", пише "ТСН".

Те, що зараз відбулося за останні 3 місяці, не інакше, як першою перемогою України в цій війні, не назвеш. Тобто країна повністю за 3 місяці переналаштувала, повністю перебудувала свій ринок. Ворог намагався нас просто зупинити, залишити без пального. 100% довоєнних джерел постачання були перекриті, це – Росія, Білорусь, заблоковані наші українські порти, знищені нафтопереробні заводи. І здавалося все, це кінець. Але ні, - зазначає Куюн.

Він сказав, що за 3 місяці ринок і уряд України побудували нові транспортні коридори, а також змінилася транспортна система постачання пального.

Наприклад, у нас сьогодні 50% пального приїжджає у бензовозах, автомобільним транспортом. Раніше, до війни, ми навіть пів відсотка не постачали бензовозами. А 50% бензовозами означає те, що це не тільки певна логістична гнучкість, це і безпека, оскільки ми бачимо, що ворог б'є по великих транспортних вузлах, залізницях тощо. А бензовозів зараз працює декілька тисяч, і відповідно ракет у ворога не вистачить на всі бензовози, щоб їх зупинити, - пояснює експерт.

Як він зазначив, в Україні побудована дуже розгалужена система постачання пального.

І відповідно, я вже не думаю, що ми можемо зіткнутися з таким гострим дефіцитом навіть у разі якихось нових диверсій, нових атак на нашу інфраструктуру, - підсумував він.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт №7668, який передбачає повернення акцизного податку на пальне.

Читайте також