Заборона пластикових пакетів: українцям дали на адаптацію дев'ять місяців

Порушникам загрожують штрафи до 8500 грн
Головне
Заборона пластикових пакетів: українцям дали на адаптацію дев'ять місяців
Сумка для продуктів Фото: Laura James з Pexels
8 Червня 2021, 07:06
читать на русском

Продаж пластикових пакетів буде заборонений в усіх точках торгівлі та сфери обслуговування в Україні з 2022 року. На адаптацію до нововведень є дев'ять місяців.

Про це повідомив заступник міністра охорони навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець в етері телеканалу "Дом".

Він розповів, що, згідно зі статистикою, кожен українець використовує 500 пластикових пакетів щорічно.

При цьому в більшості випадків кожен пакет використовують тільки раз. Цей весь вплив призводить до того, що ми з вами, скажімо так, споживаємо з їжею п'ять мікрограмів пластику на тиждень, - уточнив Стрілець.

Урядовець зауважив, що з березня 2022 року з магазинів зникнуть надтонкі й тонкі пакети.

Як виняток їх будуть використовувати тільки для упаковки риби, м'яса, сипучих продуктів, або ж льоду.

Експерти пропонують користуватися біорозкладними пакетами, які, як правило, виготовляють з крохмалю або целюлози.

На сьогодні їхня ціна вища, ніж класичного пакета, який ми з вами звикли використовувати. Але я впевнений у тому, що ті потужності з виробництва упаковки, які зараз є в Україні, вже почали перебудовуватися. З кожним днем ​​собівартість таких біорозкладних пакетів знижуватиметься, тому що з'являтиметься певна конкуренція на ринку, — каже Стрілець.

Коли заборона почне діяти, людей за використання пластикових пакетів не штрафуватимуть — покарання торкнуться тільки бізнесу. Перший штраф — від 1700 до 3400 грн, а за повторне порушення доведеться заплатити від 3400 до 8500 грн.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 1 червня ухвалила у другому читанні Закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" (№ 2051-1).

7 червня президент (досьє Володимира Зеленського) під час екологічного форуму у Києві підписав ухвалений парламентом закон.

Читайте також

1