Захисників України нагороджуватимуть новими відзнаками: указ Зеленського

Започатковано почесну відзнаку "За мужність та відвагу"
Важливо
Захисників України нагороджуватимуть новими відзнаками: указ Зеленського
Нагорода “За мужність” Фото: https://t.me/ministry_of_defense_ua
5 Травня 2022, 21:04
читать на русском

Президент Володимир Зеленський 5 травня підписав указ про заснування почесної відзнаки "За мужність та відвагу".

У документі №310/2022 зазначається, що цю відзнаку отримають бійці з особового складу військових частин (зʼєднань) Збройних Сил України та інших військових формувань за мужність та героїзму, виявлені військовослужбовцями в боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України.

Зеленський указом постановив:

  • Заснувати почесну відзнаку "За мужність та відвагу".
  • Установити, що почесну відзнаку присвоює президент України за поданням відповідно Головнокомандувача Збройних Сил України, керівника державного органу, що здійснює керівництво утвореним згідно з законом військовим формуванням.
  • У разі відзначення військової частини (зʼєднання) почесною відзнакою "За мужність та відвагу" до трубки верхівки древка Бойового прапора відповідної військової частини (зʼєднання) прикріплюється двостороння стрічка зеленого захисного кольору, обшита по периметру золотавим кантом.
  • На одному кінці стрічки з обох сторін золотавими літерами вишиті напис "ЗА МУЖНІСТЬ ТА ВІДВАГУ" і зображення Знака Княжої Держави Володимира Великого. Інший кінець стрічки з обох сторін прикрашений рослинним орнаментом та зображенням медальйона-підвіски Знака Президента України. Кінці стрічки прикрашені золотою бахромою. Розмір стрічки: 250 х 12 см.
  • Стрічка завʼязується бантом розміром 30 см із двома горизонтальними променями та скріплюється синьо-жовтою розеткою діаметром 10 см.
  • Стрічка є невідʼємною частиною Бойового прапора.

В указі зазначається, що у разі відзначення почесною відзнакою "За мужність та відвагу" військової частини (зʼєднання), якій (якому) присвоєно почесне найменування, стрічка, що символізує почесну відзнаку "За мужність та відвагу", розміщується поверх стрічки з написом почесного найменування військової частини (зʼєднання).

Військовослужбовці військових частин (зʼєднань), відзначені почесною відзнакою "За мужність та відвагу", можуть носити нагрудні знаки, які вказують на їх приналежність до відповідних військових частин (зʼєднань). Описи та малюнки таких нагрудних знаків, порядок їх носіння встановлюються Міністерством оборони України.

Нагадаємо, у квітні президент Володимир Зеленський повідомив, що за час війни загинуло до трьох тисяч українських військових.